Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 70
 İndirme 6
Katılım Bankaları Kar Payı Oranlarını Etkileyen Faktörler: Mevduat Faiz Oranları ve Kar Payı Oranlarının Yakınlığıyla İlgili Bir Değerlendirme
2021
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – Katılım bankalarının uyguladığı fon kullandırma yöntemleri içerisinde murabaha’nın payı %90’ı aşmaktadır. Söz konusu yöntemle ilgili olarak en çok yapılan tartışma ise bu bankaların fon kullandırmada uyguladıkları vade farkının geleneksel bankaların uyguladığı faiz oranıyla hemen hemen aynı seviyelerde olduğu ve aynı yönde seyrettiğidir. Bu bağlamda çalışmamızda hem bu iddianın ekonometrik olarak test edilmesi hem de bu olgudan hareketle murabaha yönteminin faizli kredi benzeri olduğu iddialarına ilişkin bir değerlendirme ve öneri yapılması amaçlanmıştır. Yöntem – Bu amaçla katılım bankaları ortalama 1, 3, 6 ve 12 ay vadeli kar payı oranları, geleneksel bankalar 1, 3, 6 ve 12 ay vadeli ağırlıklı ortalama mevduat faizi oranları, TÜFE ve USD/TL döviz kuru arasındaki ilişki yapısal kırılmaları dikkate alan tek kırılmalı eşbütünleşme ve Fourier Granger nedensellik analizleriyle test edilmiştir. Analiz için kullanılan veri seti Ocak 2003 ile Ocak 2018 dönemini kapsayan aylık verilerden oluşmaktadır. Bulgular – Seriler arasında eşbütünleşme ilişkisi olmadığı gözlenmiştir. 1, 3, 6, 12 ay vadeli mevduat faizi oranlarından 1, 3, 6, 12 ay vadeli kar payı oranlarına doğru aynı vadelerde tek yönlü nedensellik ilişkisinin olduğu ve USD/TL döviz kuru ile TÜFE’den kar payı oranlarına doğru nedensellik ilişkisi olmadığı görülmüştür. Tartışma – Katılım bankalarının faiz riskine maruz kaldığı, bu riske karşı önlem alması gerektiği ve faizden kaçınmak isteyen katılım bankalarındaki mevduat sahiplerinin de karar verirken TÜFE ve USD/TL döviz kuru makroekonomik değişkenlerinden ziyade faizi göz önünde bulundurması gerektiği belirtilebilir. Çalışmada, katılım bankaları vade farklarının geleneksel bankaların faiz oranlarıyla aynı yönde hareket etmesi ve hemen hemen aynı olması ile ilgili bir değerlendirme de yapılmıştır. Konuyla ilgilenenlerin çoğu ‘murabaha’ yönteminin aslında faizsizlik iddiasına uymadığını ileri sürmektedir. Çalışmada ise bu olguya ters yönden de bakılabileceği, dolayısıyla devletin sıkı düzenlemeleri ve denetimi altında çalışan geleneksel bankalardaki mevduat ve kredi faizinin riba olup olmadığının tartışılması gerektiği belirtilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Katılım Bankaları Kar Payı Oranlarını Etkileyen Faktörler: Mevduat Faiz Oranları ve Kar Payı Oranlarının Yakınlığıyla İlgili Bir Değerlendirme
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose - In the methods of funding implemented by participating banks, the share of Murabaha exceeds 90%. The most controversial of this method is that the values differences that these banks use in the use of funds are almost at the same level as the interest rate that traditional banks use and are looking in the same direction. In this context, our work is aimed at both testing this claim econometrically and making an assessment and suggestion on the claims that the Murabah method is similar to the interest credit. Method - For this purpose, the participating banks were tested with an average 1, 3, 6 and 12 month-term profit share rates, the traditional banks 1, 3, 6 and 12 month-term weighted average deposit interest rates, one-breaking integration and Fourier Granger causal analysis taking into account the structural breakdowns of the relationship between TÜFE and USD/TL currency. The data set used for analysis consists of monthly data covering the period from January 2003 to January 2018. The findings - there has been no matching relationship between the series. 1, 3, 6, 12 months period deposit interest rates have been shown to have a one-way causal relationship in the same period to the 1, 3, 6, 12 months period profit share rates and to the USD/TL exchange rate and to the TÜFE's profit share rates. Debate - It can be stated that participating banks are exposed to the interest risk, that they must take measures against this risk and that the depository in participating banks who want to avoid the interest should take the interest in consideration rather than the macroeconomic variables of the exchange rate. The study also assessed that the differences between the participating banks are moving in the same direction as the interest rates of traditional banks and are almost the same. Most of those interested in the subject argue that the "murabaha" method is not actually in accordance with the claim of faultlessness. The study pointed out that this fact can also be viewed in the opposite direction, and therefore it should be discussed whether the deposit and credit interest in traditional banks operating under strict regulations and supervision of the state is liable.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.785
2023 Impact/Etki : 0.424
İşletme Araştırmaları Dergisi