Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 20
 İndirme 5
ERZURUM YÖRESİNDE FARKLI ANA MATERYALLER ÜZERİNDE OLUŞMUŞ ÜÇ TOPRAK PROFİLİNİN KIVAM LİMİTLERİ VE ŞİŞME-BÜZÜLME KARAKTERİSTİKLERİ
1999
Dergi:  
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET: Bu araştırma, farklı ana materyaller üzerinde oluşmuş toprakların pedolojik özellikleri ile kıvam limitleri ve şişme-büzülme karakteristiklerinin toprak profil derinliğindeki değişimini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, lakustrin kil, bazalt ve kireçli alüviyal ana materyal üzerinde oluşmuş üç profilin horizonlarından alınan toprak örnekleri üzerinde yürütülmüştür. Toprak örneklerinin pedolojik özelliklerden; tane büyüklük dağılımı, katyon değişim kapasitesi, organik madde ve CaCO3 içeriği, mekaniksel özelliklerinden ise; kıvam limitleri, şişme ve büzülme karakteristikleri belirlenmiştir. Sonuçta, ana materyali lakustrin kil olan profilin mekaniksel özellikleri profil derinliğinde bir artış göstermiştir. Ana materyali bazalt ve kireçli aluviyal olan profillerin C horizonunda tespit edilen mekaniksel özellikler diğer horizonların mekaniksel özelliklerinden daha düşük değerlere sahip olmuştur. Toprak örneklerinin kıvam limitleri, şişme ve büzülme karakteristikleri ile pedolojik özelliklerden, kum, silt ve CaCO3, içeriği arasında negatif, kil içeriği ve katyon değişim kapasitesi arasında da pozitif ilişkiler saptanmıştır.   Anahtar kelimeler: Pedolojik özellikler, kıvam limitleri, şişme-büzülme karakteristikleri   CONSISTENCY LIMITS AND SHRINK-SWELL CHARACTERISTICS OF THREE SOIL PROFILES FORMED FROM DIFFERENT PARENT MATERIALS AROUND ERZURUM SUMMARY: This study was undertaken to investigate, profile depth, pedological properties, consistency limits and shrink-swell characteristics of soils formed from different parent materials. Soil samples were taken from horizons of three soil profiles formed on different parent materials such as lacustrin clay, basalt and calcareous alluvial around Erzurum. Pedological properties such as particle size distribution, cation exchange capacity, organic matter and CaCO3 content and mechanical characteristics such as consistency limits and shrink-swell characteristics of soils were determined. In conclusion, mechanical properties of lacustrin clay parent material enhanced within profile depth. However, mechanical properties in horizon C of basalt and calcareous alluvial parent materials were lower than in those of other horizons. Consistency limits and shrink-swell characteristics were positively correlated with clay content, organic matter and cation exchange capacity, but negatively correlated with sand, silt and CaCO3 content.   Key words: Pedological properties, consistency limits, shrink-swell characteristics

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.687
Atıf : 5.197
2023 Impact/Etki : 0.232
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi