Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 27
 İndirme 2
Folklorun “El Değmemiş” Bölgesi: Halk Türkülerinde Yüceltilmiş Bakirelik Algısı
2021
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, sözlü geleneğimiz dâhilinde ortaya çıkan çeşitli yaratmalarda, özellikle de türkülerde karşılaşılan bakirelik algısı üzerine yoğunlaşan bir araştırma yapılmıştır. Kadını merkeze alan ve toplumsal cinsiyet konulu kimi çalışmalarda işaret edildiği üzere evlenmemiş bir kadında aranılan özelliklerin en başında gelen bakirelik olgusu, türküler özelinde analiz edilmiş ve bakireliğin hangi etmenler sebebiyle halk türkülerinde yüceltilen ve tercih edilen bir özellik olduğu probleminin üzerinde durulmuştur. Türkiye’nin farklı coğrafyalarına ait türkü metinlerini içeren tezler ile derleme yahut inceleme kitapları gibi yazılı kaynakların temel alındığı ve nitel araştırma yöntemi çerçevesinde doküman analizi metodunun kullanıldığı çalışmada, türkülerde karşılaşılan bekâretle ilgili söz, tabir ve metaforlara yer verilmiş elde edilen bulgular tasnif edilerek sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda ise halk türkülerinde bakireliğin ideal eş ya da sevgili, güzellik sembolü, namus timsali, cinsel hedef, cazibe ve şifa kaynağı olarak algılandığı tespit edilmiştir. Çalışmada, söz konusu tespitler somut örneklerle desteklenerek genel bir değerlendirmeye gidilmiş ve konuyla ilgili birtakım önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The "Untouched" Region of Folklore: The Perception of Virgility in the People's Turks
2021
Yazar:  
Özet:

This study focuses on the perception of virginity in the various creatures that appear within our oral tradition, especially in the Turkish. The virginity phenomenon that comes at the beginning of the characteristics sought in a non-married woman, which takes the woman to the center and social gender issues are indicated in some studies, has been analyzed in the Turkular specialty and focused on the problem that virginity is a characteristic that is glorified and preferred in the people's Turkular. In the study that the texts containing the texts of the different geographics of Turkey and the written sources such as compilation or examination books are based and the method of document analysis is used in the framework of the quality research method, the words, statements and metaphors related to the singularity encountered in the Turkish languages are included; the findings obtained are presented by classification. The study found that virginity was perceived as an ideal spouse or loved one, a symbol of beauty, namus timsali, sexual target, attraction, and a source of healing. In the study, these findings were conducted to a general assessment, supported by concrete examples, and a number of suggestions on the subject were presented.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 984
Atıf : 2.414
2023 Impact/Etki : 0.17
Folklor/Edebiyat