Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
“İNSAN ONURU” NUN İNŞÂSINDA SEÇİLMİŞ IRK, İLÂHÎ VARLIK VE ERDEMLİ BEŞER DÜŞÜNCESİNİN YANSIMALARI
2022
Dergi:  
Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan onuru, modern insan hakları düşüncesinin temel dinamiklerindendir. Zira bir hakka sahip olmak, onurlu olmayı gerektirdiği gibi onurlu bir varlığın bazı temel haklara sahip olması da zarurîdir. Bu bağlamda insan, bütün mahlûkat içerisinde özel bir konuma sahiptir. Allah insanı onurlu yaratmış, ona ruhundan üflemiş ve melekleri ona secde ettirmiştir. Allah, en yüce varlıktır. En yüce olana yakınlık ise en büyük onur vesilesidir. Dolayısıyla insan psikolojisi açısından Allah’a yakın olma düşüncesi aslında yadırganacak bir düşünce olmadığı gibi bizzat Allah’ın teşvik ettiği bir husustur. Ancak yakın olmanın şekli ve insanların Allah’ın sevgisini kazanarak yüksek seviyede bir onura sahip olma düşüncesi ilâhî dinlerde farklı formüle edilmiştir. Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta onur sahibi olma hususunda fizikî bir yakınlıktan bahsedilirken İslam’da manevî yakınlık ön plana çıkarılmıştır. Başka bir ifadeyle İslam, Yahudilik ve Hristiyanlığın ortaya koyduğu “Allah’ın çocukları” olma düşüncesini “Allah’ın kulları olma” şeklinde tasrih etmiştir. Bu çalışmada İslam hukuku açısından “şer'u men kablenâ” kapsamında değerlendirilen Hıristiyanlık ve Yahudilik ile İslâm’ın Allah tasavvurları ve bu dinlerin insan onuru bağlamında insana Allah nezdinde atfettikleri konum tespit edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 214
Atıf : 178
2023 Impact/Etki : 0.074
Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi