Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 7
Ayvaz, M. (2019). Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’nin ahlak öğretisinde nefs-ruh ayrımı. Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 7, 61-82.
2019
Dergi:  
Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Biz bu araştırmada, Mevlânâ Celâleddîn Rumî’nin ahlak öğretisinde nefs-ruh ayrımını ve bu ayrımın insan karakteri üzerindeki etkilerini ele almaya çalıştık. Önce bir literatür taraması yaptık. Sonra düşünürün bu kavramlara yüklediği etik anlamları tespit etmeye ve ahlakî sonuçlarını göstermeye gayret ettik. Araştırma sonunda Mevlânâ’nın felsefî bir ahlak öğretisinden ziyade dinî-tasavvufî yönü ağır basan bir ahlak öğretisi geliştirdiği ve ruhu, insanın olumlu yanı kabul ederken nefsi, insanın olumsuz yanı kabul ettiğini gördük. Yine onun, ruhu güzel duygu, düşünce, huy ve erdemlerin temel kaynağı olarak görürken nefsi, kötü duygu, düşünce, huy ve erdemsizliklerin temel kaynağı olarak gördüğü sonucuna ulaştık.  

Anahtar Kelimeler:

by Ayvaz, M. (2019). The teaching of the righteous is the teaching of the righteous. The Journal of Religious Education of Turkey, 7, 61-82.
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, we tried to discuss the differentiation of the spirit in the moral doctrine of Mevlânâ Celâleddîn Rumî and the effects of this differentiation on the human character. We first had a literary review. Then we tried to identify the ethical meanings that the thinker charged on these concepts and to show their moral consequences. At the end of the study, we saw that Mevlânâ developed a moral doctrine that emphasizes the religious-tasavvufist aspect rather than a philosophical moral teaching, and that the spirit accepts the positive side of man, while the spirit accepts the negative side of man, the spirit accepts the negative side of man. Again, when he sees the soul as the fundamental source of good feelings, thoughts, minds and virtues, we have come to the conclusion that he sees the soul as the fundamental source of good feelings, bad feelings, thoughts, minds and discomforts.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 198
Atıf : 235
2023 Impact/Etki : 0.218
Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi