User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 12
 Views 32
 Downloands 2
TOPLUMUN DEĞİŞEN YÜZÜ: BİLGİ TOPLUMU VE BİLİŞİM KÜLTÜRÜ
2012
Journal:  
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

Bilgi toplumu ve onun teknolojik altyapısı, bugün tüm dünyanın hızına yetişmeye zorlandığı bir şekilde büyük bir dönüşüme neden olmaktadır. Bu dönüşüm/ değişim temelde bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin doğasıyla açıklanmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri, tüm değişme-dönüşümlerin maddi temellerini oluşturmaktadır. Bilişim sistem ve teknolojilerindeki gelişmelerin sonucu olarak: Bilginin kaydedilmesi, depolanması, analiz edilmesi ve iletilmesi; doğruluk, aciliyet (hız), coğrafik bağımsızlık, karmaşıklık ve bilginin hacminin artması gibi pek çok etkiye yol açmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi aynı zamanda, teknoloji ve bilimin kültürel bir üst yapısının ortaya çıkmasını sağladı. Bilgi ve iletişim teknolojileri bu sınırsız niteliği ile küresel ekonominin, siyasetin ve yönetimin temelini oluşturmaktadır. Bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak, iletişim, enformasyon ve bilişim alanında gerçekleşen hızlı değişim, uluslar arasındaki sınırların önemini ortadan kaldırdı. Bu süreç dünyayı giderek küçültürken; küreselleşme kavramını da, tartışmaların odak noktasına yerleştirdi. Küreselleşme yaşanan bu toplumsal değişim ve dönüşümlerin bir simgesi olarak kullanılmakta, bir yandan olumlu bir yandan da olumsuz değerlendirmeler yapılmaktadır. Küreselleşme; ekonomik olarak büyük bir pazar haline gelmiş olan dünyayı, bilgi ve iletişim teknolojilerini, popüler kültürü ve benzeri gelişmeleri akla getirmekte ve hayatın her alanını etkilemektedir. Küreselleşmenin politik boyutunu insan hakları ve liberal demokrasi oluştururken, ekonomik boyutu çok uluslu sermaye ve serbest piyasa ekonomisinin egemenliğindedir. Kültürel boyutunda ise, farklı kültürel kimliklerin bir arada yaşamasını öngörür. Küresel kültür yerel kültüre nüfuz ederek, yeni sentezlere gidilmesini, küresel homojenleşmeye, melez oluşumların ve kimliklerin doğmasına neden olurken, günümüzde üzerinde en fazla tartışılan konulardan birisidir. Bu yönüyle, bilgi toplumu ve küreselleşme sürecinde değişen değerler ve bilişim kültürü paradigması bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin kültürlere olan etkilerini tartışmaktır. Bu amaçla küreselleşme kavramı açıklanmış, bilgi toplumu ile ilişkisi kurulmuş ve teknolojik gelişmelerin kültürler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerine değinilmiştir. Özellikle, bilgi ve iletişim teknolojilerinin oluşturduğu küresel ağlar ve küresel kültürün, bilişim kültürü olarak nasıl şekillendiği üzerinde durulacaktır.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Field :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 491
Cite : 2.534
2023 Impact : 0.171
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi