Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 1
Akut koroner sendrom hastalarında serum kalsiyum düzeyinin hastane içi ve uzun dönem mortalite ile ilişkisi
2022
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Serum kalsiyum düzeyinin kardiyovasküler risk faktörleri ve koroner arter hastalığı (KAH) ile ilişkisi iyi bilinmektedir. Ancak kalsiyumun, KAH olan hastalarda sağ kalım üzerine etkisi yeterince değerlendirilmemiştir. Biz bu çalışmada, kalsiyumun akut koroner Sendrom (AKS) sonrası hastane içi ve bir yıllık takipte mortalite üzerindeki rolünü araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya AKS nedeniyle koroner anjiyografisi yapılan 90 hasta dahil edildi. Hastalar albümin baz alınarak hesaplanan düzeltilmiş serum kalsiyum düzeylerine göre sınıflandırıldı. Çalışmada, hastane içi ölüm ve kardiyak nedenli komplikasyonlar birincil sonlanım, bir yıl içerisinde tüm nedenlere bağlı ölümler ikincil sonlanım olarak tanımlandı. Serum kalsiyum düzeyi ile mortalite arasındaki ilişki lojistik regresyon analiziyle değerlendirildi. Bulgular: Başlangıç analizlerinde serum kalsiyum düzeyleri, hastane içi dönemde ve takip döneminde mortalite ile ilişkili değildi. Ancak lojistik regresyon analizinde AKS hastalarında başvuru kalsiyum düzeyleri ile hastane içi mortalite arasında anlamlı bir ilişki saptanamazken, düşük kalsiyum düzeyi bir ay içinde gerçekleşen tüm nedenlere bağlı ölümler için önemli bir risk faktörüydü (p=0,038, OR=7,387, %95 CI=1,121-48,664). Serum kardiyak troponin ve ürik asit düzeyleri ise, hastane içi mortalite ile anlamlı ilişki gösterdi (sırasıyla p=0,018, OR=1,206, %95 CI=1,033-1,408; p=0,014, OR=1,377, %95 CI=1,067-1,776). Sonuç: Serum kalsiyum düzey düşüklüğü, AKS sonrası hastane içi mortaliteyle ilişkili değildir; ancak ilk bir ay içinde gerçekleşen tüm nedenlere bağlı mortalite oranını artırabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Association Of Serum Calcium Levels With In-hospital and Long-term Mortality In Patients With Acute Coronary Syndrome
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: The relationship between serum calcium levels with cardiovascular risk factors and coronary artery disease (CAD) is well known. However, the effect of calcium on survival in patients with CAD has not been adequately evaluated. In this study, we aimed to investigate the role of calcium on mortality in the hospital and one-year follow-up after acute coronary syndrome (ACS). Materials and methods: 90 patients who underwent coronary angiography for ACS were included in this prospective observational study. Patients were classified according to their corrected serum calcium levels calculated based on albumin. In-hospital mortality and cardiac complications were defined as the primary outcome, and all-cause mortality within one year was defined as the secondary outcome in the study. The relationship between serum calcium level and mortality was evaluated by logistic regression analysis. Results: In the initial analysis, serum calcium levels were not associated with in-hospital mortality and followup period. However, in logistic regression analysis, no significant relationship was found between admission calcium levels and in-hospital mortality in ACS patients, while low calcium levels were an important risk factor for all-cause mortality within one month (p=0.038, OR=7.387, 95% CI=1.121-48.664). Serum cardiac troponin and uric acid levels showed a significant association with in-hospital mortality (p=0.018, OR=1.206, 95% CI=1.033- 1.408, p=0.014, OR=1.377, 95% CI=1.067-1.776, respectively). Conclusion: Low serum calcium levels are not associated with in-hospital mortality after ACS. However, it may increase all-cause mortality rate in the first month.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.244
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi