Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 10
Anadolu'da ¨Alaca¨ Üzerine Bir Karşılaştırma
2013
Dergi:  
Akdeniz Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birçok yazılı ve basılı kaynakta; “birkaç rengin karışımından oluşan çok renkli”4 anlamına gelen “alaca” Anadolu'nun birçok yerinde, çok renkli kumaş anlamında kullanılmaktadır. Örneğin çok renkli kilime “alacalı kilim” ya da ikiden fazla renkli ipliklerle dokunmuş veya desenlendirilmiş bir çuvala “alacalı çuval” denilmektedir. Bazı kaynaklarda “alaca örneklerinin “pamuklu” olduğu söylenilse de ipekli ve yünlü dokumalara da rastlanmaktadır. Adından da anlaşıldığı gibi çok renkli anlamına gelen “alaca”, ele aldığımız yörelerde biraz farklılık göstermektedir; Tokat'ta birden fazla renkten oluşan kareli (ekose) kumaşlara, Gaziantep'te renkli çizgili kutnu kumaşlara, Burdur'da ise renkli, çizgili, desenli ve motifli olan tüm kumaşlara  “alaca” denilmektedir. Anlaşıldığı üzere “alaca” dokumanın adı olarak değil, yöresel adlandırma olarak kullanılmaktadır. Başka yörelerde de “alacalar” mevcuttur; örneğin, Şam'da dokunduğu için “Şam Alacası” en bilinenidir. Ayrıca Tire, Erzurum, Bursa, Halep, Manisa ve Kastamonu'da da dokunduğu bilinmektedir. Günümüzde Buldan (Denizli) ve Arapkir (Malatya)'da dokunmaktadır.5 Buradaki amacımız alacaları anlatmaktan çok “alaca” kavramını öne çıkarmaktır. Bu nedenle dikkat çekmek istenilen nokta, üç bölgede de (Burdur, Gaziantep, Tokat) bölgesel adlandırılmanın “alaca” olduğunu fark etmiş olmamızdır. Üç örnekte birbirinden çok farklı olmasına karşın aynı adı taşımaktadır. “Alaca” sözcüğü herhangi bir kumaş çeşidi adı olmaktan çok bir kumaşın desen oluşturmaktaki bir özelliği olarak düşünülebilir. Denilebilir ki; çözgüden ya da atkıdan çok renklilik ve desenlendirme karakteri üzerine yerel bir ifade olarak kullanılmaktadır. Desen adı değil, desenlendirmede bir temel özellik olarak kabul edilebilir. Başka bir ifade ile çözgüden veya atkıdan desenlendirme gibi adlandırılabilir. Bu çalışmada üç yöreye ait “alaca” özellikleri anlatılacaktır. Üç “alacanın” da, yapısal analizleri yapılarak özgün çizelgelere yerleştirilecek, bu çizelgeler karşılaştırılarak bir değerlendirme yapılacaktır. Sonuç olarak “alacanın” ifade ettiği anlam çizelgeler üzerinden ortaya konmaya çalışılacaktır. Bildiri bu türlerin birbirinden farklı olduğunu gösteren fotoğraflarla sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

null
2013
Yazar:  
2013
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Akdeniz Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 345
Atıf : 937
2023 Impact/Etki : 0.094
Akdeniz Sanat Dergisi