Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 25
 İndirme 5
Kişilik Özelliklerinin İşsizlik Kaygısı Üzerine Etkisi: Üniversite Mezunları Üzerine Bir Araştırma
2021
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı işsiz olup iş arayan üniversite mezunlarının işsizlik kaygı düzeylerinin çeşitli sosyo-demografik değişkenler açısından istatistiki olarak anlamlı farklılıkları olup olmadığının tespit edilmesi, ayrıca farklı kişilik özelliklerinin işsizlik kaygısı üzerine etkilerinin incelenmesidir. Bu araştırma, Çankırı Karatekin Üniversitesinden mezun olmuş 36.604 kişi ile yapılmış olup, iş aradığını ve işsiz olduğunu belirten 1261 kişi araştırmaya katılmıştır. İş arayan üniversite mezunlarının 36 sorudan oluşan anket formunu cevaplandırmalarıyla araştırma verileri toplanmış, kurulan hipotezler test edilmiş ve sonuçları analiz edilmiştir. Üniversite mezunlarının iş aradıkları süreye göre, 1-3 yıl arası iş arayanların işsizlik kaygılarının diğer gruplardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Kişilik özelliklerinden deneyime açıklık ve dışa dönüklük bağımsız değişkenlerinin, işsizlik kaygısı bağımlı değişkeni üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Dışa dönük ve deneyime açık kişilik özellikleri gösterenlerin diğerlerine göre daha az işsizlik kaygısı duyduğu görülmüştür. Uyumluluk, sorumluluk ve duygusal denge bağımsız değişkenlerinin ise, işsizlik kaygısı üzerinde istatistiki açıdan anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Uyumluluk, sorumluluk ve duygusal denge kişilik özel-liklerine sahip olanların işsizlik kaygılarının daha fazla olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Personality Traits On Unemployment Anxiety: A Research On University Graduates
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to determine whether there are statistically significant differences in unem-ployment anxiety levels of unemployed university graduates who are looking for a job in terms of vari-ous socio-demographic variables and to examine the effects of different personality traits on unemploy-ment anxiety. This research was conducted with 36.604 graduates of Çankırı Karatekin University, and 1261 people who stated that they were unemployed and looking for a job participated in the study. The research data were collected after job seeking university graduates answered the 36 survey ques-tions, and the established hypotheses were tested and the results were analyzed. According to the duration of job seeking university graduates, it has been observed that the unemployment anxiety of the job seekers between 1-3 years is higher than the other groups. It was found that the independent varia-bles of extraversion and openness to experience, which are among the personality traits, did not have a statistically significant effect on the unemployment anxiety dependent variable. It is observed that individuals with openness to experience and extroversion personality traits have less unemployment anxiety than others. It was determined that independent variables of compatibleness, responsibility and emotional balance has a statistically significant effect on unemployment anxiety. It was found that those who have personality traits of compatibleness, responsibility and emotional balance have more unemployment anxiety.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.798
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi