Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 58
 İndirme 16
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA DOĞANCILIK
2015
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarihte küresel bir uğraş olarak karşımıza çıkan, temelleri Uzak Doğu Asya’da olan ve oradan da Orta Doğu’ya yayılmış olan doğancılık, birçok milletin tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Orta Çağ Avrupa’sında asaletin, gücün ve soyluluğun sembolü olan bu kuşlar, pek itibar görmüş ve ateşli silahlar yaygınlaşana kadar popülerliğini korumuşlardır. Birçok Türk devletinin saraylarında da rağbet gören doğancılık, Osmanlı İmparatorluğu’nda en gelişmiş şeklini barındırmaktaydı. Başkentte dört doğancı teşkilatı vardı ve bunlar besledikleri avcı kuşun adıyla anılırlardı. Bu teşkilatlar Çakırcı Ocağı, Şahinci Ocağı, Atmacacı Ocağı ve Doğancı Koğuşu’ydu. Taşra’da ise bu teşkilatların farklı bölgelerde kuşçuları bulunurdu. Bu taşra doğancılarının başında da bir taşra doğancıbaşısı vardı. Taşradaki doğancılar üzerinde yetkili olan bu kişi, merkez ile taşra arasındaki iletişimin de kilit ismiydi. Merkezdeki doğancı ocaklarının neferleri ulufeli yani maaşlıydılar. Taşradakiler ise ya tımar tasarruf eder ya da çiftlik veya baştina işletirlerdi. Bu görevlerine karşılık da vergilerden muaf tutulurlardı. Bunlardan anlaşıldığı üzere Osmanlı doğancılığı hem ekonomik, hem idarî boyutları olan gelişmiş bir uğraştı. Bu çalışmada Osmanlı doğancılığının taşra ve merkez yapılanması hakkında bilgi verilecektir. Verilen bilgiler ışığında Osmanlı doğancılığının, lağvedildiği XIX. yüzyıla kadar olan zamanda edinmiş olduğu kıymetli konum da anlaşılabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Falconry In Ottoman Empire
2015
Yazar:  
Özet:

Falconry which emerged in Far East Asia and spread from there to the Middle East as a global occupation in the history had an important place in the history of many nations. Middle Ages in Europe, the birds which are the symbol of power, nobility, and aristocracy were respected and remained popular until the widespread of firearms. Falconry which was in demand in at many of the palaces of the Turkish states had the most advanced form at the time of Ottoman Empire. There were four falconry organizations in the capital and they were called the name of the birds they fed. These organizations were Čakı̊ rd̲ j̲ ı̊, S̲ h̲ ahind̲ j̲ i, Atmad̲ j̲ ad̲ j̲ ı̊ and Dog̲ h̲ and̲ j̲ ı̊ (Falconer) Dormitory. These organizations had a lot of birdmen in the different areas of the country. These provincial falconers were led by the head- falconers in the province. The person who was in charge of falconers was the key person of the communication between the center and the provinces. The soldier of the falconry ward in the center were paid- the ʿulūfe-. The soldiers in the country were granted a timar by the Ottoman sultans or ran farms or bas̲ h̲ tina. They were exempt from tax in return for these tasks. As it can be seen, Ottoman falconry was the occupation which had both economic and administrative aspects. In this study, the information about provincial and central structure of the Ottoman falconry will be given. As it is understood, Ottoman falconry had played an important role until 19th century in the light of the information given.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.144
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi