Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 57
 Görüntüleme 33
 İndirme 3
Covid-19 Günlerinde Bireylerin Psikolojik Sağlamlık Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi
2020
Dergi:  
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Covid-19 salgını ilk kez Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkmıştır. Daha sonra hızla dünyanın pek çok ülkesine yayılarak milyonlarca kişinin enfekte olmasına, yüzbinlerce kişinin ölmesine yol açmaya devam etmektedir. Tüm dünyada ve ülkemizde aylardır süren Covid-19 salgınının, tüm dünya ülkeleri, toplumlar ve bireyler üzerinde çok yönlü olarak etkileri mevcuttur. Covid-19 salgının bireyler ve toplumlar üzerindeki etkilerinin, özellikle siyasi, sosyal, ekonomik, psikolojik ve dini yaşam alanlarında ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bu araştırmanın temel amacı ise; Covit-19 salgın sürecinde bireylerin cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, gelir düzeyleri, öznel dindarlık algısı vb. gibi sosyo-demografik ve kültürel özellikleri ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında ne gibi ilişki ve farklılıklar olduğunu ortaya koymaktır. Araştırma, “nicel araştırma deseni” ve anket tekniği kullanılarak ilişkisel ve deskriptif tarzda gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında hazırlanan, 18 yaş ve üstü bireyler üzerinde online olarak gerçekleştirilen anket formunda, katılımcıların cinsiyet, yaş, gelir ve eğitim gibi sosyo-demografik ve kültürel özelliklerini tespit etmeye yönelik sorulara yer verilmiştir. Ayrıca katılımcıların Covid-19 salgını günlerinde psikolojik sağlamlık düzeylerini ölçmeye yönelik olarak Psikolojik Sağlamlık Ölçeğine yer verilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen ham veriler SPSS 25 paket programına aktarılmıştır. Akabinde araştırmanın temel amacı yönelik hipotezleri test etmek için t-testi, varyans analizi ve korelasyon gibi tekniklerden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda bireylerin sosyo-demografik ve kültürel özellikleri ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlılık düzeyinde farklar ve ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Times New Roman 9 punto ve tek paragraf halinde yazılmalıdır. Makalenin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini içermelidir. En fazla 300 kelimeden oluşmalıdır. Türkçe öz bir sayfayı aşmamalıdır. Özette ara başlıklara, atıflara ve kaynakçaya yer verilmemelidir.

Anahtar Kelimeler:

The Covid-19 Day Review of Certain Variables in the Level of Psychological Wellbeing of Individuals
2020
Yazar:  
Özet:

The Covid-19 epidemic first appeared in Wuhan, China, in December 2019. After that, it is rapidly spreading to many countries of the world and continuing to cause millions of people to become infected, hundreds of thousands of people to die. The Covid-19 epidemic, which lasts for months throughout the world and in our country, has various effects on all countries, communities and individuals around the world. We can say that the effects of the Covid-19 epidemic on individuals and societies are in the forefront, especially in the political, social, economic, psychological and religious areas of life. The main objective of this study is: the gender, age, level of education, income levels, the perception of subjective religiousness, etc. of individuals in the Covit-19 epidemic process. It is to reveal what the relationship and differences there are between the socio-demographic and cultural characteristics and the levels of psychological stability. The research was carried out in a relative and descriptive way using the "nical research design" and survey technique. The survey form on individuals aged 18 and above, which was prepared within the framework of the study, included questions aimed at identifying the socio-demographic and cultural characteristics of the participants, such as gender, age, income and education. The psychological well-being scale was also placed to measure the levels of psychological well-being of participants in the days of the Covid-19 epidemic. The raw data obtained at the end of the study was transferred to the SPSS 25 package program. In the end, techniques such as t-test, variance analysis and correlation were used to test the hypotheses aimed at the main purpose of the research. At the end of the study, it was found that there were differences and relationships in the statistic level of significance between the socio-demographic and cultural characteristics of individuals and the levels of psychological stability. The Times New Roman must be written in 9 points and a single paragraph. The article must contain the entry, development and results sections. It must be made up of up to 300 words. Turkey should not exceed its own page. It should not be included in the subtitles, references and sources.

Anahtar Kelimeler:

Examining The Psychological Resilience Levels Of Individuals In The Days Of Covid-19 In Terms Of Some Variables
2020
Yazar:  
Özet:

The Covid-19 outbreak first appeared in Wuhan, China in December 2019. Later, it continued to spread rapidly to many countries of the world, causing millions of people to be infected and hundreds of thousands of people to die. We can say that the effects of the Covid-19 epidemic on individuals and societies are at the forefront, especially in the political, social, economic, psychological and religious life spheres. The main purpose of the research is; During the Covit-19 epidemic, individuals' gender, age, education level, income level, subjective perception of religiousness, etc. to reveal the relationship and differences between socio-demographic and cultural characteristics and psychological resilience levels. The research was carried out in a relational and descriptive manner using the "quantitative research design" and questionnaire technique. In the online questionnaire form, which was prepared within the scope of the study and conducted on individuals aged 18 and over, there are questions to identify socio-demographic and cultural characteristics of the participants such as gender, age, income and education given. In addition, the Psychological Resilience Scale was included to measure the psychological resilience levels of the participants on the days of the Covid-19 outbreak. The raw data obtained at the end of the study were transferred to the SPSS 25 package program. Subsequently, techniques such as t-test, analysis of variance and correlation were used to test the hypotheses for the main purpose of the study. At the end of the study, it was determined that there were statistically significant differences and relationships between the socio-demographic and cultural characteristics of individuals and their psychological resilience.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












IBAD Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 583
Atıf : 2.959
2023 Impact/Etki : 1.007
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi