Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Polietilen glikol osmoz stresi ve tuzlu koşullar altındaki fasulye (Phaseolus vulgaris L.) bitkisinin çimlenme özelliklerinin araştırılması
2020
Dergi:  
Akademik Ziraat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bitki gelişimi tuzluluk, kuraklık gibi stres faktörleri dediğimiz çevresel etmenlerden olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu araştırma kurak ve tuzlu stres koşulları altında fasulye bitkisinin çimlenme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2019 yılında Ordu Üniversitesi Tarla Bitkileri laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 10 tekrarlı olarak yürütülmüştür. Çalışmada çimlenme oranı (%), radikula uzunluğu (cm), plumula uzunluğu (cm), hipokotil uzunluğu (cm), radikula yaş ağırlığı (g), plumula yaş ağırlığı (g) ve hipokotil yaş ağırlığı (g) değerleri ölçülmüştür. Kurak ortam oluşturmak amacıyla Polietilen glikol (PEG) 6000, tuzlu ortam oluşturmak amacıyla da NaCI kullanılmıştır. Denemede 5 doz tuz (0, 50, 100, 150, 200 mM) ve 5 doz PEG ( 0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 mPa ) uygulanmıştır. Artan tuz konsantrasyonları karşısında fasulye tohumlarında çimlenme oranı düşüş göstermiştir. En yüksek çimlenme oranı tuz konsantrasyonunun en düşük seviyesinde olurken, en düşük çimlenme oranı tuz konsantrasyonunun en yüksek olduğu konsantrasyonda gerçekleşmiştir. Benzer şekilde PEG dozlarında da dozlar arttıkça incelenen parametrelerde düşüşler meydana gelmiş, en yüksek ölçümler düşük dozlarda elde edilmiştir. Çalışma sonucunda tuzluluk ve kuraklık stresinin artmasıyla birlikte fasulye bitkisinde çimlenme özelliklerinde olumsuz etkiler meydana geldiği saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Researching Germination Properties Of Bean (phaseolus Vulgaris L.) Under Polyethylene Glycol Osmotic Stress and Saline Conditions
2020
Yazar:  
Özet:

Plant growth is negatively affected by environmental factors such as salinity and drought. This research was carried out in the laboratory to determine the germination characteristics of bean cultivar called “Akkuş” under drought and salt stress conditions. The experiment was set up using a completely randomized experimental design with ten replications. For the purpose of the study, germination rate (%), radicle length (cm), plumule length (cm), hypocotyl length (cm), radicle fresh weight (g), plumule fresh weight (g), and hypocotyl fresh weight (g) were calculated. Polyethylene glycol (PEG) 6000 was used to create a dry environment and NaCI was used for a saline environment. Different doses of NaCl (0 (control), 50, 100, 150, and 200 mM) and different osmotic potential levels of PEG 6000 (0 (control), -0.2, -0.4, -0.6, and -0.8 bar) were used in the experiment. The germination rate of bean decreased with increasing salt concentrations. Similarly, an increase in PEG 6000 osmotic potential levels caused a decrease in the parameters. The highest values were obtained in the control groups. As a result of the study, increase in salinity and drought stress cause negative effects on bean germination properties.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Akademik Ziraat Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 1.702
2023 Impact/Etki : 0.441
Akademik Ziraat Dergisi