Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Pamuk Üretiminde Çiftçilerin Gübre Seçimi ve Gübreleme Yaklaşımları
2023
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yoğun pamuk yetiştiriciliği yapılan iki farklı bölgede ki çiftçilerin pamuk tarımına bakışları ile birlikte pamuk tarımında gübre seçimi ve gübreleme yaklaşımlarını belirlemek amacıyla yapılan çalışmada bitki besleme eğilimlerini ve genel bilgilerini içerecek şekilde toplam 28 soru içeren anket kullanılmıştır. Çalışmada bölge olarak Söke ve Bismil Ovaları seçilmiş ve her bölgeden 26 ‘şar çiftçi toplamda 52 çiftçiye sorular yöneltilmiştir. Karşılıklı soru-cevap ve bilgi edinme şeklinde bulgular elde edilmiş ve sonuçlar analiz edilerek değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, 28 sorunun 15’inde benzerlikler görülmüş kalan 13 soruda ise farklılıklar ortaya çıkmıştır. Söke’de gübreleme deneyimleri bakımından Ziraat Mühendislerine güven %38, kendisine güven %31 bulunmuştur. Organik gübre kullanımı, %50, organomineral gübre kullanımı %27, yayıcı-yapıştırıcı kullanımı %69 ve bitki gelişim düzenleyici (BGD) kullanımı %100 olarak saptanmıştır. Destekleme ödemelerinde zorunluluk öncesi ekim nöbeti yapma oranı %46 bulunmuştur. Çiftçilerin toprak analizi yaptırma oranı %96, yaprak analizi yaptırma oranı %38 ve sulama suyu analiz yaptırma oranı ise %42 bulunmuştur. Bismil’de ise gübreleme deneyimleri bakımından Ziraat Mühendislerine güven %67, kendisine güven %20 bulunmuştur. Organik gübre kullanımı %20, organomineral gübre kullanımı yok, yayıcı-yapıştırıcı kullanımı %16 ve bitki gelişim düzenleyici (BGD) kullanımı %76 şeklinde bulunmuştur. Destekleme ödemelerinde zorunluluk öncesi ekim nöbeti yapma oranı %20 bulunmuştur. Çiftçilerin toprak analizi yaptırma oranı %12, yaprak analizi yaptırma oranı %5 ve sulama suyu analiz yaptırma oranı ise %16 bulunmuştur. Bitki besleme ve gübreleme bilincinin çiftçilere kazandırılmasının, toprakların muhafazası ve sürdürülebilirliği açısından çok önemli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Cotton Farmers' Fertilizer Selection and Fertilization Approaches In Cotton Production
2023
Yazar:  
Özet:

In cotton farming, it is necessary to adopt and implement some plant nutrition approaches in order for the plant to develop sufficiently, to obtain high yields and quality products. In this study, it is aimed to determine the perspectives and approaches of the farmers about the fertilization and plant nutrition in two different regions where intensive cotton farming is carried out. A 28-question questionnaire was used to measure farmers' plant nutrition tendencies and general knowledge. In questionnaire study, a total of 52 producers were asked questions to 26 farmers each in both Söke and Bismil Plains. Mutual question-answer was carried out in the form of obtaining information and then the obtained data were analyzed and evaluated one by one. According to the results obtained, there were similarities in 15 of the 28 questions asked, and differences emerged in the remaining 13 questions. In Söke, confidence in agricultural engineers was found 38% and self-confidence was 31% in terms of fertilization experience. The use of organic fertilizers was 50%, the use of organomineral fertilizers was 27%, the use of surfactant-adjuvant was 69%, and the use of plant growth regulator (PGR) was 100%. Alternation farming rate was 46%. The rate of farmers to have soil analysis was 96%, the rate of leaf analysis to be 38%, and the rate of irrigation water analysis to be 42%. In Bismil, confidence in agricultural engineers was found 67% and self-confidence was 20% in terms of fertilization experience. The use of organic fertilizers was 20%, the use of surfactant-adjuvant was 16%, and the use of plant growth regulator (PGR) was 76% and there was no use of organomineral fertilizers. Alternation farming rate was 20%. The rate of farmers to have soil analysis was 12%, the rate of leaf analysis to be 5%, and the rate of irrigation water analysis to be 16%. It is thought that raising the awareness of plant nutrition and fertilization to farmers is very important in terms of soil conservation and sustainability.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 496
Atıf : 1.998
2023 Impact/Etki : 0.19
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi