Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 28
 İndirme 3
Anonim Şirkette Azınlığın Korunması: Kim Için, Neden ve Nasıl Bir Koruma?
2022
Dergi:  
İstanbul Hukuk Mecmuası
Yazar:  
Özet:

Azınlık pay sahiplerinin korunması, anonim şirketler hukukunun temel meselelerindendir. Bu çalışma, Türk Ticaret Kanunu’nun (TK) azınlığı koruyan sistemini incelemektedir. Çalışma, bir hâkim pay sahibinin bulunduğu kapalı anonim şirketlere odaklanmaktadır. Bu amaçla ilk önce azınlık kavramının içi doldurulmakta, TK’da ve öğretide kavramın nasıl tanımlandığı incelenerek alternatif bir tanım sunulmaktadır. Devamında azınlığın korunmasını gerektiren hukuki ve iktisadi riskler çeşitli örnekler üzerinden açıklanmaktadır. Azınlığın söz konusu risklere karşı kendisini neden koruyamadığı üzerinde durularak korumanın emredici kanun hükümleriyle sağlanması gerekçelendirilmektedir. TK’nın azınlığı koruyan sistemi, azınlık pay sahiplerini koruyan hukuki kurumlar tasnife tabi tutularak açıklanmaktadır. Bu amaçla öncelikle Türk öğretisinde benimsenmiş olan olumlu - olumsuz azınlık hakları ayrımı, hem kapsam hem de bu ayrıma esas alınan tasnif kriteri bakımından eleştirel bir gözle incelenmektedir. Daha sonra TK’da azınlık pay sahiplerini koruyan tüm mekanizmalar yeni bir tasnife tabi tutulmaktadır. İşlevsel bir yaklaşımla azınlık pay sahibini koruyan mekanizmalar beş kategoriye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki olan söz hakları, azınlık pay sahiplerinin şirket iradesine etki etmesini sağlayan araçlardır. İkinci kategori olan çıkış hakları, pay sahibinin hisselerini satarak şirketten ayrılmasına imkân tanıyan mekanizmalardır ve serbest çıkış ve güvenli çıkış olarak iki alt başlıkta incelenmiştir. Altyapısal haklar, ilk iki hak grubunun gereği gibi kullanılmasını temin eden yardımcı mekanizmalardır. Dördüncü kategori olan boşluk doldurucu ilkeler, münferit koruma araçlarının yetersiz kaldığı hallerde tamamlayıcı role sahip genel prensiplerdir. Son olarak çeperler, azınlığı koruyan sistemin kendisini koruyan normları ifade etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Minority Shareholder Protection In Corporations: Protection For Whom, Why, and How
2022
Yazar:  
Özet:

Protection of minority shareholders is one of the key concerns of corporate law. This paper examines how the Turkish Commercial Code (TCC) protects minority shareholders while paying special attention to close joint stock corporations with a controlling shareholder. First, it assesses how the concept of minority in corporations has been used in the TCC and existing literature and then attempts to define it. Second, it explains the legal and financial risks that necessitate minority protection using examples. Third, it explores why minority shareholders are usually unable to protect themselves from such risks and offers justifications for protection through mandatory norms. Finally, the paper analyzes the system of the TCC for minority protection by subjecting the protective mechanisms to a taxonomy. After taking a critical approach toward the so-called positive-negative minority rights dichotomy used by most Turkish scholars for its limited scope and the criterion for such dichotomy, the paper offers a novel taxonomy. The functional approach that this paper presents classifies the statutory mechanisms into five categories. The first category, voice, consists of rights allowing minority shareholders to influence corporate decisions and transactions. The second category, exit rights, enables minority shareholders to exit the corporation through a free or safe exit. The third category, foundational rights, ensures proper exercise of voice and exit rights. The fourth category, gap-filling principles, includes abstract norms that supplement the concrete rules in the previous categories. The fifth and final category, the protective walls, is part of the legal mechanisms that aim at protecting the very system that protects minority shareholders.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İstanbul Hukuk Mecmuası

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.772
Atıf : 4.771
2023 Impact/Etki : 0.113
İstanbul Hukuk Mecmuası