Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 59
 İndirme 19
POLİTİK TAKTİKLER ÖLÇEĞİ – ÜNİVERSİTE/FAKÜLTE VERSİYONUNUN GELİŞTİRİLMESİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Modern dünyanın yapı taşları olan örgütler informel topluluklardan oluşan ve her bir çalışanın çeşitli düzeylerde birer politik oyuncu (aktör) olarak güç mücadelesine giriştiği dinamik bir oyun alanıdır (Erol, 2015). Bu sebeple rol veya statü gözetmeksizin her çalışanın politika oyunlarında birer aktör olarak (Vecchio, 1988) birbirleriyle rekabet etmesi durumsal bir gerçeklik (Mintzberg, 1983; Pfeffer, 1992) olmakla birlikte çalışanların güce yönelik bu çabaları alanyazında örgütsel (örgüt içi) politika şeklinde kavramlaştırılmaktadır (Koçel, 2003; İslamoğlu ve Börü, 2007). Örgütsel politikanın uygulama biçimi olan politik davranış da çalışanın rol tanımlamasında yer almamasına karşın kendini örgüt içinde daha avantajlı konuma getirebilecek güç temelli gösterdiği her türlü davranışıdır (Mintzberg, 1985; Pfeffer, 1992; Kacmar ve Ferris, 1993). Politik davranışın stratejik yönü olan politik taktik ise çalışanın diğerlerine rağmen bireysel kazançlarını maksimize etmek için tasarlanmış her türlü etki girişimini kapsamaktadır (Bolman ve Deal, 2017). Örgütlerde kullanılan politik taktikleri tanımlamak amacıyla alanyazında farklı sınıflandırmalar yapılmış olsa da bu çalışmada “(A) Kendini Sevdirmeye Çalışma, (B) Çevre oluşturma, (C) Bilgi yönetimi, (D) İzlenim/Etki yönetimi, (E) Koalisyon oluşturma, (F) Suçlu arama, (G) Mecburiyeti/Bağımlılığı artırma” boyutlarından oluşan Robert P. Vecchio’nun (1988) politik taktik sınıflandırması temel alınmıştır. Bu çalışmada Türkiye’deki devlet üniversitelerinde çalışan 772 öğretim elemanından veri toplanarak üniversitelerde yaygın olarak kullanıldığı düşünülen politik taktiklerin yapısını belirlemeyi sağlayacak “Politik Taktikler Ölçeği – Üniversite / Fakülte Versiyonu (PTÖ-Ü/F)” nun geliştirilmesi, amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışma kapsamında öncelikle Vecchio’nun kurguladığı teorik yapı çerçevesinde madde havuzu oluşturulmuştur. Ardından Lawshe analizi ile kapsam geçerliliği, AFA ve DFA ile yapı geçerliliği, CR, alfa ve AVE değerleri ile DFA’dan elde edilen faktör yükleri kullanılarak yakınsama geçerliliği, MSV ve ASV değerleri ile DFA’dan elde edilen faktörler arası korelasyon katsayıları kullanılarak da ayrışma geçerliliği sınanmış ve ölçme modeli geliştirilmiştir. Son olarak geliştirilen bu ölçme modelinin iç tutarlılığı Cronbach Alfa değerleri ile, yapı güvenilirliği ise CR değerleri ile incelenmiş, daha sonra da modele ilişkin madde analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda politik taktikler ölçeğinin söz konusu örneklemlerde oldukça geçerli ve güvenilir sonuçlar verdiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

POLİTİK TAKTİKLER ÖLÇEĞİ – ÜNİVERSİTE/FAKÜLTE VERSİYONUNUN GELİŞTİRİLMESİ
2019
Yazar:  
Özet:

The structures of the modern world are a dynamic playground in which organizations are made up of informal communities and each worker enters the power struggle as a political player (actor) at various levels (Erol, 2015). Therefore, the fact that each employee, regardless of the role or status, competes with each other as an actor in the political games (Vecchio, 1988) is a situation reality (Mintzberg, 1983; Pfeffer, 1992) while the efforts of the employee towards power are understood in the form of organizational (organic) policy (Koçel, 2003; Islamoglu and Börü, 2007). Political behavior, which is the form of implementation of organizational policy, is all the behavior which is based on the power that can bring itself to a more advantageous position within the organization (Mintzberg, 1985; Pfeffer, 1992; Kacmar and Ferris, 1993). Political tactics, which is the strategic aspect of political behavior, covers the employee’s every type of influence attempt, despite the others, designed to maximize their individual profits (Bolman and Deal, 2017). Although different classifications were made in the field to define the political tactics used in organizations, this study was based on the political tactical classification of Robert P. Vecchio (1988) which consists of the dimensions: “(A) Work to Love Yourself, (B) Creating the Environment, (C) Information Management, (D) Implementation/Effect Management, (E) Creating the Coalition, (F) Searching for Criminals, (G) Increasing the Addiction”. In this study, the aim is to develop the "Political Tactics Scale - University / Faculty Version (PTÖ-U/F)" which will allow to determine the structure of political tactics considered to be widely used in the universities by collecting data from 772 teachers working in state universities in Turkey. For this purpose, in the framework of the work, a material pool was first created in the framework of the theoretical structure established by Vecchio. Then with Lawshe analysis, cover validity, structural validity with AFA and DFA, CR, alpha and AVE values with the DFA derived factor loads, approximate validity, MSV and ASV values with the DFA derived factors interrelation ratings, also the separation validity tested and the measurement model developed. The internal consistency of this last-developed measurement model with the Cronbach Alfa values, the structure reliability with the CR values, and subsequently material analysis with the model. The results of the analysis have shown that the scale of political tactics has given quite valid and reliable results in these samples.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.120
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences