Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 84
KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA "TÂTÂR"
2017
Dergi:  
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

Aslında bir Moğol ulusu olan Tâtârların adına Orhon yazıtlarında rastlanmıştır. Çinliler, Cengiz Han’dan önce Moğolca konuşan toplulukları ayırmadan hepsine Tâtâr adını vermiştir. Moğol hâkimiyetinden sonra Türkçe konuşan bir kısım topluluklara hatta bazen Orta Asya’daki Türkçe konuşan bütün kavimlere “Tâtâr” denmiştir. Bugün “Tâtâr” kelimesi bir Türk boyunun adıdır ve genellikle İdil-Ural bölgesindeki Kazanlılar ve Kırımlılar için kullanılmıştır. İslam kaynaklarında ise Tâtâr ifadesi daha ziyade Moğollar için kullanılır. Bilindiği üzere Moğollar, Türk tarihi açısından dönüm noktası oluşturmuştur. Kösedağ Savaşı’nın Moğollara karşı kaybedilmesiyle Anadolu, Moğol istilasına uğramış ve yağmalanmıştır. Tâtâr ile Moğolların özdeşleştirilmesi sonucunda “Tâtâr” ifadesi akıllara ilk olarak olumsuz özelliklerin gelmesine neden olmuştur. Bundan dolayı, Klasik Türk şiirinde “Tâtâr”a kavram olarak: Yakıp yıkan, akıncı, kavgacı, yağmalayan gibi savaşçı vasıflar yüklenmiş ve ok, şemşir, navek, taraç gibi savaş aletleriyle bu vasıflar güçlendirilmiştir. Diğer taraftan “Tâtâr” ifadesiyle Doğu Türkistan kast edilmiş: Nafe- i Tâtâr, misk-i Tâtâr, Tâtâr-ı zülf, Tâtâr-ı benefşe, gamze-i Tâtâr, ahû-yu Tâtâr gibi olumlu örneklerinin de kullanımı divanlarda mevcuttur. Bu bildiride Türk edebiyatında Tâtâr ifadesinin şairler tarafından kullanım sahası ve amaçları değerlendirilecek ve ‘Tâtâr -Gâmze’ ilişkisi üzerinde durulacaktır. Bildiri için çeşitli divanlar taranmış Tatar ve kullanıldığı kavramlar seçilmiş, bu kavramların beyitlerdeki ele alınışına göre bir sınıflandırma yoluna gidilmiştir. Bu sınıflandırılmaların sonucunda “Tâtâr ile gamze” ilişkisi ön planda tutularak bu iki kavram birlikte ele alınmış ve değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

kuottâtârkuot in classical turkish literature
2017
Yazar:  
Özet:

as a result of a moğol nation, the verses were encountered in orhon articles in the name of the chinese cengiz han before the moğolca speaking communities, all of which gave me the name of the fight against the fact that the quran has been used as a result of the fact that the verses were used in the “târâr” of the quran, which is known as the verse of the quran, and the quran has been used as a positive expression of the quran, and the quran of the quran, and the quran of the quran, which is used in the history of the quran. this statement will be evaluated by the poets of the expression of the tâtâr in turkish literature, and will be discussed with various divanlar scanned tastes for the statement that will be focused on the relationship of ‘târâmze’ and the concepts used in the words of selected these concepts were taken in a classification path according to the address of these classifications, as a result of the “tâtâr with gamze” relationship, and this two concepts were discussed together and evaluated

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 2. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)