Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 73
 İndirme 17
Üniversite Öğrencilerinin Türk Dili I-II Dersine Yönelik Tutumlarının Değerlendirilmesi
2016
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet İletişimintemel unsuru olan dil, duygu ve düşüncelerin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan topluma millet olma şuuru kazandıran ve bir milleti millet yapan unsurların başında gelen önemli bir araçtır. Ülkemizde yükseköğretim öncesi kültürel ağırlıklı derslerin yeterli düzeyde verilememesi veya ‘millî kimlik’ oluşturmada ana dil ve millî kültürün daha derinliğine işlenmesi ihtiyacından dolayı tüm yüksekokul ve fakültelerde iki dönem halinde okutulması zorunlu olan Türk Dili I-II dersleri ile öğrencilerin yazılı ve sözlü anlatım becerilerinin geliştirilmesi, dil bilinci ve ana dil sevgisi kazanması hedeflenmektedir. Fakat yapılan gözlemlere ve araştırmalara göre yükseköğretimde de Türk Dili I-II dersleri ile ilgili kazanımlara yeterince ulaşılamadığı görülmektedir. Bu durum üniversite öğrencilerinin Türk Dili I-II derslerine karşı ilgisiz olması, dersin önemine inanmaması ve derse karşı motive olamamaları gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Yani öğrencilerin bu derse karşı geliştirdikleri olumsuz tutumlar dersin amaçlarının gerçekleştirilememesinde önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.  İşte bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin Türk Dili I-II derslerine ilişkin tutumlarını (olumlu-olumsuz) belirlemektir. Belirlenen olumsuz tutumlara sebep olan etkenleri ortaya çıkarmak çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Öğrencilerin Türk Dili I-II derslerine yönelik tutumlarını belirlemek için Aslan, A. (2012) tarafından geliştirilen geçerlik ve güvenirliği sağlam olarak tespit edilmiş olan “Yükseköğretimde Türk Dili Dersine Karşı Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin fakülte ve yüksekokullarında öğrenim gören 490 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Ölçekten elde edilen veriler öğrencilerin cinsiyet, başarı durumu ve okudukları birimlere göre de incelenmiş belirlenen tutum farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar benzer çalışmaların sonuçları da dikkate alınarak değerlendirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Anahtar sözcükler: Türk Dili dersi, tutum, tutum ölçeği. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 150
Atıf : 258
2023 Impact/Etki : 0.19
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi