Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 12
FOTOĞRAF, SİNEMA VE VİDEO’DA NORMAL OBJEKTİFLER-NORMAL FOCAL LENGTH FOR PHOTOGRAPHY, CİNEMA AND VİDEO
2012
Dergi:  
ONERI
Yazar:  
Özet:

Abstract Görüntünün oluşabilmesi için ışık kaynağından çıkan ışık ışınlarının bir nesneye ulaşması, bu cisimden yansıması ve ışığa duyarlı bir yüzeye düşmesi gerekir. Bu süreç içerisindeönemli görev objektife düşmektedir. Zira ışık ışınları filme ya da görüntü üretici algılayıcıya ulaşmadan önce objektifin içinden geçmek zorunda kalırlar. Objektif, odak uzaklığı aracılığıyla çekimi yapılan nesnenin perspektif algısı bakımından insan gözüne göre normal, geniş ya da dar açıya sahip olmasını da sağlamaktadır. Bu noktada da normal açı oldukça önemli bir işleve sahiptir. Bu rolün önemi, normal açının yarattığı görüntüde saklıdır. Normal açı olarak tanımlanan odak uzaklığı insan gözünün doğayı algılamasınayakın perspektif algının oluşmasını sağlayan odak uzaklığıdır. Normal açı, kullanılan film ya da görüntü algılayıcı boyutuna göre her tür makinede farklı olarak hesaplanmaktadır. Bu hesap işleminin doğru yapılması hem normal, hem geniş, hem de dar açıyı belirleyeceğinden çok büyük öneme de sahiptir. Günümüze kadar normal açı formülü fotoğraf makineleri için farklı, sinema kameraları için farklı formüllerle hesap edilmekteydi. Ancak teknolojinin gelişmesi ile bu iki farklı araç birbirlerine, hem teknik, hem de uygulama olarak oldukça yaklaşmışlardır. Dijital fotoğraf çekmek üzere üretilmiş kimi DSLR makineler yüksek çözünürlüklü (HD) video çekebilmekte ve bu çekimler tıpkı sinema filmleri gibi büyük perdede gösterilmektedir. Böyle bir uygulama söz konusu olduğunda artık sinema filmi için üretilen formülün, DSLR kamera için de geçerli olması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ONERI

Alan :   Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 297
Atıf : 1.506
2023 Impact/Etki : 0.16
ONERI