Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 247
 İndirme 58
Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Otizm Spektrum Bozukluğu olan Çocuklara İlişkin Bilgi ve Tutumlarının İncelenmesi
2019
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Okul öncesi öğretmen adaylarının otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara ilişkin bilgi ve tutumlarını incelemek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma, betimsel tarama deseninde yürütülmüştür. Araştırma okul öncesi öğretmenliği üçüncü ve son sınıfta öğrenimine devam eden 193 öğretmen adayı ile yürütülmüştür.  Araştırmada “Otizm Kaynaştırma Ölçeği kullanılmıştır. Ölçme aracı bilgi ve tutum boyutu olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Ölçeğin öğretmen adaylarının otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara yönelik bilgilerinin elde edilmesi amacıyla kullanılan bölümü “doğru, yanlış ve bilmiyorum” kategorilerine göre derecelendirilmiştir. Ölçekte yer alan otizmli çocukların kaynaştırılmasına ilişkin tutum bölümü ise öğretmen adaylarının belirtilen görüşlere katılıp katılmama durumu yedi dereceli likert tipi maddelerden oluşmaktadır. Araştırmada, öğretmen adaylarının tutum ve bilgi düzeylerinin, adayların özelliklerine göre anlamlı bir farklılık oluşturup oluşturmadığını belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler için t-testi istatistiksel yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmen adaylarının otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara yönelik tutumlarının otizm konusunda eğitim alma durumuna göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Sınıf düzeyi, otizmli çocukla çalışma ve özel eğitim dersi alma değişkenlerine göre öğretmen adaylarının tutumlarında farklılık tespit edilmemiştir.  Çalışmanın bilgi düzeyi boyutunda ise öğretmen adaylarının genel olarak otizme yönelik bilgilerinin yeterli olmadığı elde edilmiştir. Öğretmen adaylarının bilgi formunda özellikle altı maddeye ilişkin yanlış bilgiye sahip oldukları tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Otizm Spektrum Bozukluğu olan Çocuklara İlişkin Bilgi ve Tutumlarının İncelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

This study, aimed at studying the knowledge and attitudes of pre-school teachers candidates to children with autism spectrum disorder, was carried out in a visual scan pattern. The research was carried out with 193 teachers candidates who continued to study in the third and last class of pre-school teaching.  In the study, "Otizm coating scale was used. The measurement tool consists of two parts, knowledge and attitude size. The section used in order to obtain information about autism spectrum disorders by the teacher candidates of the scale is classified according to the "right, wrong and unknown" categories. The attitude section concerning the coaching of autism children in the scale, while the attitude of the teacher candidates to participate in the indicated opinions, consists of seven degree likert type substances. In the study, the t-test statistical method for independent samples was used to determine whether the attitude and level of knowledge of the teacher candidates created a significant difference according to the characteristics of the candidates. Research findings have found that teachers’ attitudes towards children with autism spectrum disorder vary according to the status of learning about autism. There is no difference in the attitudes of teachers candidates according to the class level, the variables of working with autistic children and taking special education classes. In the study’s level of knowledge, the teacher’s candidate’s information on autism is generally not sufficient. The teaching candidates have been found to have false information in the information form, especially about six subjects.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 6.610
2023 Impact/Etki : 0.417
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi