Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
ADIYAMAN’DA EVLİLİKLE İLGİLİ İNANÇ VE UYGULAMALAR
2023
Dergi:  
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Düğünler bir yörenin, toplumun ve milletin kültürünü, folklorunu, gelenek ve göreneklerini ortaya koyan aileleri ve toplumu güçlendiren, akrabalık ilişkilerini güçlendiren dinamiklerdir. Her yörenin kendine özgü kültürü, folkloru ve gelenek-görenekleri vardır. İnsan hayatının önemli geçiş dönemlerinden biri olan evlilik yapılan düğünle herkese duyurulur. Evlilik kişiye toplum hayatında yeni bir kimlik kazandıran, ilk sosyal birlik olarak görülen ailenin oluşmasının temel dayanaklarından olan, soyun devamı için önemli bir yeri olan ve kültür, folklor ve gelenek-göreneklerin sürdürülmesi hususunda önem teşkil eden olgulardan biridir. Adıyaman yöresinde evliliklere ayrı bir önem verilir çünkü evlilik “geniş aile” kültürünün temeli olarak görülür. Türk toplumunda evlilik Kız görme, kız isteme, düğün ve evlilik çeşitli aşamalardan oluşan önemli bir geçiş dönemidir. Yaptığımız araştırmada Adıyaman yöresinde, evlilikte bu geçiş döneminin her aşamasının görüldüğünü söyleyebiliriz ancak her yörede olduğu gibi Adıyaman’da da bu geçiş dönemlerinin farklı bir şekilde icra edildiği görülmektedir. Ülkemizin kavşak bir noktada olması, savaş, göç gibi sebeplerden ötürü pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu durum kültürde, folklorda ve gelenek-göreneklerde dolayısıyla bir geçiş dönemi olan evlilikte de birtakım farklılık ve zenginlikleri de beraberinde getirmiştir. Yörede beşik kertmesi, berdel, çok eşlilik gibi evliliklerin geçmişte az da olsa görüldüğü tespit edilmiştir. Günümüze geldikçe bu evliliklerin artık görülmediğini söylemek mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

Düğünler; bir yörenin, toplumun ve milletin kültürünü, folklorunu, gelenek ve göreneklerini ortaya koyan; aileleri ve toplumu güçlendiren, akrabalık ilişkilerini güçlendiren dinamiklerdir. Her yörenin kendine özgü kültürü, folkloru ve gelenek-görenekleri vardır. İnsan hayatının önemli geçiş dönemlerinden biri olan evlilik; yapılan düğünle herkese duyurulur. Evlilik; kişiye toplum hayatında yeni bir kimlik kazandıran, ilk sosyal birlik olarak görülen ailenin oluşmasının temel dayanaklarından olan, soyun devamı için önemli bir yeri olan ve kültür, folklor ve gelenek-göreneklerin sürdürülmesi hususunda önem teşkil eden olgulardan biridir. Adıyaman yöresinde evliliklere ayrı bir önem verilir; çünkü evlilik “geniş aile” kültürünün temeli olarak görülür. Türk toplumunda evlilik; Kız görme, kız isteme, düğün ve evlilik çeşitli aşamalardan oluşan önemli bir geçiş dönemidir. Yaptığımız araştırmada Adıyaman yöresinde, evlilikte bu geçiş döneminin her aşamasının görüldüğünü söyleyebiliriz; ancak her yörede olduğu gibi Adıyaman’da da bu geçiş dönemlerinin farklı bir şekilde icra edildiği görülmektedir. Ülkemizin kavşak bir noktada olması, savaş, göç gibi sebeplerden ötürü pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu durum; kültürde, folklorda ve gelenek-göreneklerde; dolayısıyla bir geçiş dönemi olan evlilikte de birtakım farklılık ve zenginlikleri de beraberinde getirmiştir. Yörede beşik kertmesi, berdel, çok eşlilik gibi evliliklerin geçmişte az da olsa görüldüğü tespit edilmiştir. Günümüze geldikçe bu evliliklerin artık görülmediğini söylemek mümkündür.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 640
Atıf : 2.974
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi