Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 İndirme 1
TÜRK TARİHİNDE TÜRGİŞLER
2024
Dergi:  
Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türgişler bir On Ok boyu olup, sekiz aileden meydana gelmektedirler. Ak Hun-Avar bakiyesi olduklarına dair iddialar bulunan Türgişlerin tarihi yurtlarının Argu-Talas ve İli çevrelerinde olduğu anlaşılıyor. Adlarının ne manaya geldiği hususunda pek bir şey söylenmemekle beraber, “türmek” fiiliyle alâkalı olabilir. Kök Türk Kitabelerinde Türk bodundan sayılan bu topluluk kuvvetli kabile yapısıyla hem Kök Türk Kaganlığı, hem de Uygurlar çağında devleti epeyce meşgul etmişlerdir. Ayrıca Arap orduları Müslümanlığı yaymak amacıyla Türkistan’a girdikleri andan itibaren İslam’da “dinde zorlama yoktur” düsturunu bir kenara atarak, yerli ahaliye baskıya başlayınca bölge Türklerinin büyük bir kısmından tepki gördüler. Bunların başını da çoğunlukla Türgişler çekti. O sebepten Araplar Türgiş yabgusunu birkaç kez öldürmeye teşebbüs ettilerse de başarılı olamadılar. Neticede Türgişler, Arap ordularını püskürtüp, onlara karşı üst üste zaferler elde ederek, neredeyse Arapları Sır Derya’ya kadar kovaladılar. Bir süre sonra zayıflayan Türgiş kabileri çevredeki Oguz, Karluk, Kıpçak ve Peçenek gibi boyların arasında eridiler.

Anahtar Kelimeler:

Turgishs In Turkish History
2024
Yazar:  
Özet:

Turgish people are an On Ok tribe and consist of eight families. It is understood that the historical homelands of the Turgish people, who claim to be the Ak Hun-Avar remnant, are around Argu-Talas and Ili. Although not much is said about what their names mean, it may be related to the verb “türmek”. This community, which is considered to be a Turkish tribe in the Kök Türk Inscriptions, bothered the state with its strong tribal structure during both the Kök Türk Khaganate and the Uyghur period. In addition, from the moment the Arab armies entered Turkestan in order to spread Islam, they discarded the principle of “there is no compulsion in religion” in Islam and began to oppress the local population, and they received a reaction from most of the Turks. These were mostly led by Turgish people. For that reason, although the Arabs attempted to kill the Turgish yabgu’ several times, they were unsuccessful. As a result, the Turgish people repelled the Arab armies and achieved successive victories against them, almost chasing the Arabs as far as the Syr Darya. After a while, the weakened Turgish tribes melted into the surrounding tribes such as Oguz, Karluk, Kipchak and Pecheneg.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi