Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 3
 İndirme 2
TÜRKİYE’DE EN YOKSUL VE EN ZENGİN KESİM AÇISINDAN ENFLASYON HESABINA YÖNELİK BİR DEĞERLENDİRME (2003-2021)
2022
Dergi:  
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı 2003-2021 yılları arasında Türkiye’de enflasyonun gelir dağılımına etkisini en düşük gelir grubu (İlk %20) ve en yüksek gelir grubu (Son %20) açısından incelemektir. Araştırmada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanılmış ve en yoksul kesim ile en zengin kesim arasında gerçekleşen enflasyon hesaplamaları yapılarak enflasyon farkı ve tüketim sepetlerinde harcama kalemlerinin payı ele alınarak yorumlanmıştır. Yapılan değerlendirmeler ile yoksul kesimin zengin kesime göre enflasyona daha yüksek düzeyde maruz kaldığı ve aradaki enflasyon farkının her geçen gün giderek arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ele alınan dönem zarfında harcama kalemleri açısından en yoksul kesimin tüketim sepetinde gıda ve alkolsüz içecekler ile konut ve barınma gibi giderlerin gün geçtikçe daha fazla baskı oluşturduğu, yüksek gelir grubu için ise ulaştırma giderlerinin payının giderek arttığı tespit edilmiştir. Bu değerlendirmeler en yoksul kesim ile en zengin kesim arasında enflasyon farkının açılarak gelir dağılımını bozucu etki yaptığını, en zengin ile en yoksul kesim arasındaki yaşam standartları farkını arttırdığını kanıtlar niteliktedir. İzlenecek ekonomik ve sosyal politikalarda genel enflasyondan ziyade gelir gruplarına göre değişen enflasyon rakamlarının dikkate alınmasının gelir dağılımında adaletin sağlanması ve refah makasının kapanması noktasında etkili olacağı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

An Evaluation On The Inflation Account In Turkey For The Poorest and The Richest (2003-2021)
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the effect of inflation on income distribution in Turkey between the years 2003-2021 in terms of the lowest income group (Top 20%) and the highest income group (Last 20%). For this purpose, the data of the Turkish Statistical Institute (TUIK) were used and the inflation calculations between the poorest and the richest groups were made and interpreted by considering the inflation difference and the share of expenditure items in the consumption baskets.It has been determined that the poor group is exposed to the inflation rate at a higher level than the rich group. It has been concluded that the inflation gap between the mentioned two groups is increasing day by day. It is observed that expenditures such as food and non-alcoholic beverages, housing and rent put more and more pressure on the consumption basket of the poorest group in terms of expenditure items during the period under consideration. For the high-income group, it has been determined that the share of transportation expenses is gradually increasing. These evaluations show that it has a distorting effect on income distribution by widening the inflation gap between the poorest group and the richest group. In addition, it proves that it increases the difference in living standards between the richest and the poorest group. It is more important for income distribution justice to consider the inflation rate calculated according to income groups for policies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 431
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi