Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Kısa Dönüşümcü Liderlik Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması ve Psikometrik Yönden İncelenmesi
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Gerek küçük ölçekli ve gerekse de büyük ölçekli olsun, her şirket ya da kuruluştaki çalışanların verimli ve huzurlu bir şekilde çalışabilmelerinde liderlik becerilerinin önemi inkâr edilemez. Özellikle, şirket ve kurumlarda beklenen ve gereken değişiklikleri zamanında ve etkili bir şekilde yapabilme becerisi ise, dönüşümcü liderliğin bir yansıması ve tezahürü olarak düşünülebilir. Kurumlardaki yöneticilerin dönüşümcü liderlik becerilerini ölçmeye yardımcı olan Berger ve arkadaşları (2012) tarafından geliştirilen “Kısa Dönüşümcü Liderlik Ölçeği” nin Türkçeye uyarlanması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Ölçek uyarlaması için, Harran Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulu’ndan 09.06.2020 tarihinde gerekli izin alınmıştır. Ölçeğin uyarlanmasında öncelikle dilsel eşdeğerliliğin sağlanması için literatürdeki basamaklar takip edilerek gerekli işlemler yapılmıştır. Yapı geçerliliği için 349 çalışandan toplanan veriler ile açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve 234 çalışandan toplanan veriler ile de doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Her iki analizde de anlamlı ve yeterli düzeyde sonuçlar elde edilmiştir. Ölçüt geçerliliği için de Alturistik Liderlik ölçeği kullanılmıştır. 80 çalışandan toplanan veriler ile Kısa Dönüşümcü Liderlik Ölçeği ile alturistik liderlik arasındaki ilişkiye bakılmış ve korelasyon değerleri r=,765 (p<,001) düzeyinde ve anlamlı çıkmıştır. Uyarlama yapılan ölçeğin güvenirliği için Cronbach alfa değerine ve %27’lik alt ve üst dilimlerin ayırıcılık özelliğine bakılmıştır. Analiz sonucunda kısa dönüşümcü liderlik alfa değeri α=,970 olarak bulunmuştur. Alt üst dilimler t-testi değerleri ise t=65,197 (p<,001) olarak elde edilmiştir. Sonuç olarak uyarlama aşamalarında uygun analiz sonuçları elde edilmiş ve Kısa Dönüşümcü Liderlik Ölçeğinin Türk kültürüne uygunluğu analizler neticesinde doğrulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Adaptation of the Short Conversive Leadership Scale to Turkey and Psychometric Review
2021
Yazar:  
Özet:

Whether the need is small or large, the importance of leadership skills in every company or organization can work efficiently and peacefully cannot be denied. In particular, if the ability to make the expected and necessary changes in companies and institutions in time and effectively, it can be considered as a reflection and manifestation of transformative leadership. The adaptation of the "Short Transformative Leadership Scale" developed by Berger and his colleagues (2012), which helps managers in institutions to measure their transformative leadership skills, is the aim of this study. To adapt the scale, the necessary permission was obtained from the Harran University's Social and Human Sciences Ethics Council on 09.06.2012. In the adaptation of the scale, the necessary processes were made first by following the stages in literature to ensure linguistic equality. The data collected from 349 employees for construction validity and the data collected from 234 employees with the opening factor analysis (AFA) and the verifying factor analysis (DFA) were also conducted. Both analyses have achieved meaningful and sufficient results. For the validity of the measurement, the Alturistic Leadership scale was also used. The data collected from 80 employees and the relationship between the Short Conversion Leadership Scale and Alturistic Leadership was considered and the correlation values were r=,765 (p<,001) and significant. For the reliability of the adjusted scale, the Cronbach alpha value and the differentiation of the 27% lower and upper layers were considered. The analysis resulted in the short transformative leadership alpha value of α=,970. The t-test values of the lower upper layers are t=65,197 (p<,001). As a result, the appropriate analysis results were obtained in the adaptation stages and the correspondence of the Short Transformative Leadership Scale to the Turkish culture was confirmed by the results of the analysis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences