Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 62
 İndirme 18
ÇİZGİ FİLMLERİN TÜRK KÜLTÜRÜNE AİT ÖZELLİKLER AÇISINDAN İNCELENMESİ: “PEPEE ÖRNEĞİ”
2018
Dergi:  
Yalova Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, çizgi filmlerin bir kültür aktarım aracı olarak nasıl kullanıldığı/kullanılabileceği konusu ele alınacak ve konu Türk yapımı bir çizgi film olan Pepee üzerinden örneklendirilmeye çalışılacaktır. Araştırma da, “Pepee” çizgi filminin 2015 yılında yayınlanan 52 bölümü incelenerek veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler nitel veri analizine uygun olarak QSR NVIVO 10 bilgisayar programıyla çözümlenmiştir. Sonuç olarak, “Pepee” çizgi filminde yer verilen kültürel kod Aile, Dil, Kıyafet, Yemek, Halk Oyunları, İnanç, Müzik ve Milli Hassasiyet şeklinde belirlenmiştir. Bu kapsamda her bölümde geniş ve çekirdek ailenin önemine yer verilmiş (52) çocuğun yeni kavramlar öğrenirken, büyürken aileye ihtiyaç duyduğunu her bölümde yansıtılmıştır. Türkçe sözcüklere yer verilmiştir (72). Örneğin; dilimize İngilizceden geçen “scooter” yerine “ittirgit” (4), “sürpriz” yerine “şaşırtı” (6) ifadeleri çizgi filmde kullanılmaktadır. Kıyafetlerde yöresel unsurlara rastlanırken (9), farklı bölgeleri temsil eden folklorik oyunlara da yer verilmiştir (9). Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan ve kişiyi nazardan koruduğuna inanılan nazar boncuğu Pepee’nin pek çok kıyafetinde, oyuncaklarında ve kullandığı nesnelerde yer almaktadır (28). 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırlanan bölüm de Pepee Atatürk’ün Türk halkı için önemine vurgu yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Pepee, Çizgi Film, Kültür

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Yalova Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 299
Atıf : 1.855
2023 Impact/Etki : 0.171
Yalova Sosyal Bilimler Dergisi