Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 46
 İndirme 7
Araştırma-Sorgulamaya Dayalı Öğretime Yönelik Akademik Çalışmaların Bibliyometrik Analizi (2000-2020)
2021
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Web of Science (WoS) veri tabanında yer alan araştırma sorgulamaya dayalı öğretim (ASDÖ) yaklaşımına yönelik son yirmi yıldaki akademik çalışmaların bibliyometrik analizini yapmayı amaçla-maktadır. Bu amaçla WoS veri tabanında indekslenen 264 ASDÖ çalışması bibliyometrik özellikleri açısın-dan incelenmiş ve VOSviewer programı kullanılarak ağ haritası ortaya çıkarılmıştır. ASDÖ çalışmaları, atıf, bibliyografik eşleştirme, ortak atıf, ortak yazarlılık ve birlikte bulunma yapıları bakımından doküman-lar, kaynaklar, yazarlar, kurumlar ve ülkelere göre analiz edilmiştir. Sonuçlar, “inquiry based learning (sorgulamaya dayalı öğrenme)”, “motivation (motivasyon)” ve “science education (fen bilimleri eğitimi)” terimlerinin en çok kullanılan anahtar kelimeler olduğunu göstermiştir. ASDÖ’ye ilişkin en çok atıf alan çalışmanın “Spronken-Smith ve Walker (2010)”, en aktif kaynağın “International Journal of Science Education” ve atıf sayısı en yüksek kaynağın ise “Studies in Higher Education” olduğunu göstermiştir. Ayrıca çalışmaların çoğunlukla İngiltere ve ABD'de yayınlandığı da görülmüştür. Yine çalışmaların 2013 yılın-dan sonra Türkiye, Finlandiya ve Almanya’da yoğunluk kazandığı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın, ASDÖ konusunda çalışacak yeni araştırmacılar için, alandaki eğilimleri belirlemek ve konuyla ilgili mevcut araştırmaları karşılaştırmak için bir rehber olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Bibliometric Analysis Of Academic Studies Regarding Inquiry-based Teaching (2000- 2020)
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to conduct a bibliometric analysis of academic studies in the last two decades on inquiry-based teaching (IBT) in the Web of Science (WoS) database. For this purpose, 264 ASDÖ studies indexed in the WoS database were examined in terms of their bibliometric properties and the network map was created using the VOSviewer program. ASDÖ studies were analyzed according to documents, sources, authors, institutions and countries in terms of citation, bibliographic matching, co-citation, co-authorship and coexistence structures. The results showed that "inquiry-based learn-ing", "motivation" and "science education" were the most used keywords. It has shown that the most cited study on ASDÖ is "Spronken-Smith and Walker (2010)", the most active journal is "Interna-tional Journal of Science Education", and the journal with the highest number of citations is "Studies in Higher Education". It was also seen that the studies were mostly published in the UK and USA. It has also been revealed that the studies have intensified in Turkey, Finland and Germany after 2013. It is thought that this study will serve as a guide for new researchers who will work on ASDÖ to identify trends in the field and to compare existing research on the subject.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 12.055
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi