Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 12
DULKADİR BEYLİĞİ VE DİĞER TÜRKMENLER HAKKINDA ÖNEMLİ BİR KAYNAK: İBN BAHADIR’IN VEKÂYİ‘ ET-TÜRKMÂN ADLI ESERİ
2019
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

İbn Bahadır tarafından kaleme alınan Vekâyi‘ et-Türkmân, Dulkadir Beyliği ve diğer Türkmenler hakkında önemli bilgiler veren bazı ana kaynaklardan derlenen bilgilerle oluşturulan bir eserdir. Aynı zamanda eser, başta Memlûkler olmak üzere Osmanlılar ve Timurlular hakkında da önemli bilgiler verir. Vekâyi‘ et-Türkmân, h.850 (m.1446/1447) yılına kadar gelen Türkmenlerle ilgili 58 yıllık olayları, İbn Hacer ve el-Aynî tarihleri ile diğer tarihçilerin eserlerinden derleyerek ihtiva eder. Dolayısıyla eser, Türkmenler hakkında derli toplu malumat veren mühim bir kaynaktır. Fakat bu önemine rağmen Vekâyi‘et-Türkmân hem gereğince tanınmamış hem de yeterince istifade edilmemiş bir eserdir. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, eserin Arapça olması ve Arapça kaynakları kullanan tarihçilerin az olmasıdır. Diğer bir nedense eserin el yazma nüshasının henüz tahkikinin yapılmamış olması hem de Türkçeye tercüme edilmemiş olmasıdır. Eser bir taraftan Güney Doğu Anadolu ve Kuzey Suriye’deki Türkmenler hakkında önemli bir kaynak, diğer taraftan dönemin Orta Doğu coğrafyasında hâkimiyet tesis eden güçler hakkında da önemli bir kaynak mahiyetindedir. Bu bağlamda dönemin siyasi ve kültürel hayatının daha iyi anlaşılması adına Vekâyi‘ et-Türkmân önem arz eder. Bu çalışmada Dulkadir Beyliği ve diğer Türkmenler hakkında mühim bir kaynak hüviyetinde olan Vekâyi‘ et-Türkmân adlı derleme eser ele alınıp değerlendirilecektir. Buna ilaveten hem eserin müellifi İbn Bahadır hakkında bilgi verilecek hem de Vekâyi‘ et-Türkmân’ın konusu ve önemi üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

One important source about DULKADIR BEYLIY and other Turks: Ibn Bahadir's VEKÂY' ET-TÜRKMÂN ADLI ESER
2019
Yazar:  
Özet:

It is a work created with information collected from some main sources that provide important information about Vekâyi et-Turkmân, Dulkadir Beyliği and other Turkmen. It also provides important information about the Ottoman and Timur, including the Memlûk. Vekâyi' et-Turkmân contains the 58-year events related to the Turkmen people from the year h.850 (m.1446/1447) by collecting the dates of Ibn Hacer and al-Aynî and the works of other historians. Therefore, the work is an important source of collective information about the Turkmen. But, despite this importance, Vekâyi-et-Turkmân is both unknown and not sufficiently established. One of the most important reasons for this situation is that the work is in Arabic and that there are few historians using Arabic sources. Another reason is that the handwriting of the work has not yet been examined and has not been translated into Turkish. The work, on the one hand, is an important source about the Turkmen in Southeast Anadolu and northern Syria, and on the other hand, is an important source about the forces that dominate the Middle East geography of the time. In this context, a better understanding of the political and cultural life of the period requires the importance of Vekâyi et-Turkmân. In this study, the collection work named Vekâyi et-Turkmân, which is in an important source benefit about Dulkadir Beyliği and other Turkmenists, will be discussed and evaluated. It will also be given information about the work of the authority of Ibn Bahadır and will be focused on the subject of the Vekâyi et-Turkmân and the importance of it.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 579
2023 Impact/Etki : 0.14
Türk Dünyası Araştırmaları