Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 22
 İndirme 4
Bazik Kırmızı 46 tekstil boyasının Zonguldak kömüründen elde edilen farklı aktif karbonlar üzerinde adsorpsiyon davranışının karşılaştırılması
2019
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Zonguldak-Kilimli yöresinden alınan kömürlerin fiziksel ve kimyasal yöntemler kullanılarak aktifleştirilmesiyle elde edilen aktif karbonlar Bazik Kırmızı 46 tekstil boyar maddesinin sulu çözeltiden adsorpsiyonu için kullanıldı.  Adsorbent hazırlama yöntemi, başlangıç boya derişimi ve sıcaklığın boyar madde adsorpsiyon üzerine etkileri incelendi. Fiziksel aktivasyon (PAC) ve kimyasal aktivasyonla (CAC) elde edilen aktif karbonlarla, ticari aktif karbonun (AC) renk giderim performansları karşılaştırıldı. Adsorpsiyon deneyleri kesikli sistemde 25, 30 ve 35 °C sabit sıcaklıklarda yürütüldü. Langmuir modelinden belirlenen adsorpsiyon kapasiteleri 25, 30 and 35 °C’de sırasıyla, 62,7,  23,1,  19,6 (PAC)  201,6,  215,1, 231,5 (AC) ve 277,8,  307,7, 323,6 (CAC) mg g-1 olarak bulundu. KOH ile ısıl işlem uygulanarak elde edilen ve en yüksek mikrogözenek ve yüzey alanına sahip CAC numunesinin en yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip olduğu belirlendi. Sonuçlar BR 46’nın CAC ve AC üzerine adsorpsiyonunun endotermik, PAC üzerinde ise ekzotermik karakterde olduğunu gösterdi. Kinetik verilerin sözde-birinci mertebe modeli ile uyumlu olduğu görülmüştür. Yapılan çalışma, kömürün KOH aktivasyonu ile elde edilen aktif karbonun atık sulardan BR 46 tekstil boyasının adsorpsiyonla arıtılmasında etkin olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Zonguldak kömüründen elde edilen aktif karbon düşük maliyeti, toksik olmayan özelliği ve mükemmel adsorpsiyon performansı ile sürdürülebilir ticari uygulamalar için yüksek bir potansiyele sahiptir. 

Anahtar Kelimeler:

Comparison of adsorption behavior on different active carbon derived from Zonguldak coal of Basic Red 46 textile paint
2019
Yazar:  
Özet:

The active carbon obtained by the activation of coal derived from the Zonguldak-Kilimli area using physical and chemical methods was used for the adsorption of the water solution of the Basic Red 46 textile painting material.  The adsorbent preparation method has been studied, the effects on the adsorption of the starting painting and the temperature painting substance. With the active carbon obtained by physical activation (PAC) and chemical activation (CAC), the commercial active carbon (AC) color discharge performance was compared. Adsorption tests were carried out at fixed temperatures of 25, 30 and 35 °C in the cut system. The adsorption capabilities determined by the Langmuir model were found at 25, 30 and 35 °C, respectively, 62,7, 23,1, 19,6 (PAC); 201,6, 215,1, 231,5 (AC); and 277,8, 307,7, 323,6 (CAC) mg g-1. The CAC sample, obtained by the application of thermal processing with KOH and with the highest microgensity and surface area, was determined to have the highest adsorption capacity. The results showed that the adsorption of BR 46 on CAC and AC is endothermic, while on PAC is exothermic. The kinetic data has been shown to be compatible with the so-called first-step model. The study shows that the active carbon obtained by COH activation of coal can be effectively used in the treatment of BR 46 textile paint from wastewater with adsorption. The active carbon derived from Zonguldak coal has a high potential for sustainable commercial applications with its low cost, non-toxic properties and excellent adsorption performance.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.272
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi