Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 52
 İndirme 28
The Effect of 8th Graders’ Reading Motivation on Their Motivation to Write
2020
Dergi:  
International Online Journal of Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonlarının, yazma motivasyonu üzerindeki etkide cinsiyet, yazmayı ve okumayı sevme değişkenlerinin rolü yapısal eşitlik modellemesiyle incelenmiştir. İlişkisel tarama modeliyle desenlenen araştırmada, basit seçkisiz örnekleme yoluyla oluşturulan çalışma grubu; 8. sınıfta öğrenim gören 310 öğrenciden oluşmaktadır. Verilerinin toplanmasında Okuma Motivasyonu Ölçeği ve Yazma Motivasyonu ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 23 ve AMOS 22.0 yazılımları aracılığıyla yapısal eşitlik modellemesiyle çözümlenmiştir. Katılımcıların okuma motivasyonlarının, yazma motivasyonları üzerindeki etkisinde cinsiyet, yazmayı ve okumayı sevme değişkenlerinin rolünün incelenmesine dair oluşturulan modellere ilişkin parametrelerin tahminde maksimum olabilirlik (Maximum Likehood) yöntemi tercih edilmiş, χ2/df, CFI, GFI, TLI, NFI, IFI, RMSEA ve SRMR uyum indeksleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hipotez modellerin tümünün geçerli olduğu; okuma motivasyonunun, yazma motivasyonunun %35’ini açıkladığı ve yazma motivasyonu üzerinde doğrudan yüksek bir etki oluşturduğu tespit edilmiştir. Kız öğrencilere ilişkin modelde okuma motivasyonunun, yazma motivasyonun %41’ini açıklamakta olup yazma motivasyonu üzerinde yüksek bir etki oluşturmasına karşın erkek öğrencilere ilişkin modelde bu etki anlamsızdır. Yazmayı ve okumayı sevenlere ilişkin modelde ise sırasıyla okuma motivasyonunun, yazma motivasyonun %39 ve %35’ini açıkladığı ve yazma motivasyonu üzerinde yüksek bir etki oluşturduğu tespit edilmiştir. Buna karşın yazmayı ve okumayı sevmeyenlere ilişkin oluşturulan modellerde bu etki anlamsızdır. Bu sonuçlardan hareketle okuma motivasyonunun, yazma motivasyonun önemli bir yordayıcısı olduğunu ve motivasyonel bu etkide öğrencinin okumayı ve yazmayı sevmeye ilişkin duyuşsal durumunun belirleyici olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


International Online Journal of Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.022
Atıf : 2.238
2023 Impact/Etki : 0.101
International Online Journal of Educational Sciences