Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 103
 İndirme 32
Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Yaşam Doyumu ile Mutluluk Korkusu Düzeylerindeki İlişkinin İncelenmesi
2020
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin yaşam doyumu ve mutluluk korkusu düzeylerinde cinsiyet, yaş ve kardeş sayısı değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2019–2020 eğitim-öğretim yılında Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrenciler arasından basit tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 196 gönüllü üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında, Köker (1991) tarafından Türkçeye uyarlanan Yaşam Doyum Ölçeği (YDÖ), Demirci ve arkadaşları tarafından (2016) da Türkçeye uyarlanan Mutluluk Korkusu Ölçeği (MKÖ) ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS program ile yapılmış, kullanılacak testlerin türü ile ilgili normal dağılım değerleri analiz edilmiştir. Skewness ve Kurtosis değerlerinin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş ve ikili karşılaştırmalarda bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla karşılaştırmalarda ise Anova testi kullanılmıştır. Korelasyon analizi için Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Tüm testler için anlamlılık düzeyi α=0,05 olarak kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgularda, cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Yaş değişkenine göre, yaşam doyumu puan ortalamasının anlamlı düzeyde farklılaşmadığı, mutluluk korkusuna göre ise 18-25 yaş arası katılımcıların mutluluk korkusu düzeylerinin 26 yaş ve üstü katılımcılardan daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir (p<0,05). Kardeş sayısına göre yaşam doyumu ve mutluluk korkusu puan ortalamaları karşılaştırıldığında farklılaştığı ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu, mutluluk korkusu puan ortalamasının ise kardeş sayısına göre farklılaşmadığı görülmektedir (p<0.01). Yaşam doyumu ölçeği ile mutluluk ölçeği puanı arasındaki ilişki incelendiğinde ise, aralarında istatistiksel olarak anlamlı ve düşük düzeyde negatif bir ilişki olduğu görülmektedir (p<0,01). Yani yaşam doyumu azaldıkça mutluluk korkusu artmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

School of Sports Sciences Review of the Relationship of Students in the Levels of Happiness Fear with Life Doyum
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to investigate whether students studying at the Faculty of Sports Sciences have a statistically meaningful relationship in terms of life satisfaction and happiness fear levels; gender, age and brotherhood variables. The research is designed according to the relational scan model. The sample of the study is made up of 196 volunteer university students, selected by a simple random sample method from the students studying at the Faculty of Sports Sciences of Selçuk University in the 2019-2020 educational year. In the collection of data, the Life Doyum Scale (YDÖ) adapted to Turkish by Köker (1991) and the Happy Fear Scale (MKÖ) adapted to Turkish by Demirci and his friends (2016) and the personal information form was used. Analysis of the obtained data was done with the SPSS program, the normal distribution values related to the type of tests to be used were analyzed. The Skewness and Kurtosis values were normally distributed and the independent sample t test was used in two comparisons and the Anova test was used in more than two comparisons. The Pearson Correlation Test is used for correlation analysis. For all tests the meaning level was used as α=0,05. In the findings obtained from the study, there was no statistically meaningful differences according to gender (p>0.05). According to the age variable, the average life satisfaction score does not differ significantly, and according to happiness fear, the happiness fear levels of participants aged 18-25 are higher and statistically significant than those aged 26 and older (p<0,05). According to the number of brothers, life satisfaction and fear of happiness are different when compared to the average score and statistically meaningful, and the average score of fear of happiness is not different when compared to the number of brothers (p<0.01). When the relationship between the scale of life satisfaction and the scale of happiness is studied, it is found that there is a statistically meaningful and low-level negative relationship between them (p<0,01). So as the satisfaction of life decreases, the fear of happiness increases.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.824
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi