Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Komorbiditesi Olan COVID-19 Hastalarının Laboratuvar Bulguları, Hastanede Yatış ve Ölüm Oranlarının İncelenmesi
2022
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, COVID-19 hastalarının hastanede kalış süreleri ve ölüm oranları dikkate alınarak laboratuvar bulguları komorbidite yönünden incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Yoğun bakım ünitesinde yatan 44 COVID-19 hastası ve serviste yatan 71 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların Tam kan parametreleri, C-Reaktif Protein (CRP), Prokalsitonin, Ferritin, Eritrosit Sedimantasyon Hızı (ESR), Troponin-I, Kreatin, Protrombin zamanı (PT), Aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT) Uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) ve D-Dimer sonuçları ile hastanede yatış günü ve ölüm oranı arasında korelasyon analizi yapıldı. Ayrıca bu parametrelerin komorbidite hastalıklarının etkileri değerlendirildi. Bulgular: Hastaların PT, INR, CRP, Ferritin, Prokalsitonin, ESR, D-Dimer, Troponin-I, Beyaz kan hücresi, Nötrofil, Monosit Lenfosit Oranı, Nötrofil Lenfosit Oranı düzeyleri, hastanede yatış günü ve ölüm oranı ile pozitif korelasyon gösterirken Lenfosit düzeyleri, negatif korelasyon göstermiştir. Ayrıca ölüm oranı ile Monosit, Kreatin ve Platelet düzeyleriyle de pozitif korelasyon göstermiştir. Sonuç: Kardiyovasküler Hastalığı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ve Pnomöni komorbiditesi olan hastaların hastanede yatış günü ve yoğun bakıma yatma oranları komorbiditesi olmayan hastalara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca Diyabet, Kanser ve Kronik Böbrek yetmezliği olan hastaların yoğun bakıma yatma oranları komorbiditesi olmayan hastalara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Laboratory Findings, Hospitalization Day and Ex Rates Of Covid-19 Patients With Comorbidity
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: The purpose of the present study was to investigate the laboratory findings in terms of comorbidity, taking into account the length of hospital stay and death rates of COVID-19 patients. Method: Forty-four patients with COVID-19 hospitalized in intensive care unit and 71 patients hospitalized in the ward were included in this study. Whole blood parameters, C-Reactive Protein (CRP), Procalcitonin, Ferritin, Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR), Troponin-I, Creatine, Prothrombin time (PT), Activated partial thromboplastin time (aPTT) International normalized ratio (INR) and D-Dimer results of the patients between hospitalization day and death rate correlation analysis was performed. In addition, the effects of these parameters on comorbid diseases were evaluated. Results: PT, INR, CRP, Ferritin, Procalcitonin, ESR, D-Dimer, Troponin-I, White blood cell, Neutrophil, Monocyte Lymphocyte Ratio, Neutrophil Lymphocyte Ratio levels of the patients were positively correlated with hospitalization day and death rate, while Lymphocyte levels showed a negative correlation. It also showed a positive correlation with ex rate and Monocyte, Creatine and Platelet levels. Conclusion: It was determined that patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Pneumonia comorbidities and Cardiovascular Disease had higher hospitalization days and intensive care unit admission rates than patients without comorbidity. In addition, patients with Diabetes, Cancer and Chronic Kidney Failure were found to have higher rates of intensive care admission compared to patients without comorbidity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 269
Atıf : 709
2023 Impact/Etki : 0.13
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi