Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Vitamin D eksikliği olan bireylerde paratiroid bezlerinin ultrasonografik değerlendirilmesi ve paratiroid bezi boyutlarının anksiyete-depresyon ile ilişkisinin belirlenmesi
2020
Dergi:  
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada amacımız vitamin D eksikliği olanlarda paratiroid bezinin ultrasonografi (US) ile değerlendirilmesi ve paratiroid bezi boyutlarının anksiyete-depresyon ile ilişkisinin belirlenmesidir. Materyal ve method: Bu çalışmaya vitamin D eksikliği olan ve vitamin D düzeyleri normal saptanan 30-65 yaş arası 39 birey dahil edildi (24 vitamin D eksikliği grubu, 15 kontrol grubu). Vitamin D düzeyi < 20 nmol/L olan katılımcılar vitamin D eksikliği grubuna dahil edildi. Tüm katılımcılara hastane anksiyete-depresyon ölçeği dolduruldu. Katılımcıların serum vitamin D, kalsiyum ve parathormon düzeyleri kayıt altına alındı. Katılımcılara laboratuar verilerine kör bir radyolog tarafından paratiroid bezlerine yönelik US yapıldı ve US ile tespit edilebilen paratiroid bezlerinden en büyüğünün boyutları kaydedildi. Akut ağrılı hastalar, romatizmal hastalığı olanlar, nörolojik ve psikiatrik hastalığı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Vitamin D eksikliği olan 24 katılımcı ile vitamin D düzeyi normal olan 15 katılımcı çalışmaya dahil edildi. Cinsiyet dağılımı, yaş, boy, kilo ve body- mass indexi (BMI) her iki grupta benzer bulundu (Tablo-1). Vitamin D eksikliği olan grupta parathormon düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0.009) (Tablo-1). Vitamin D eksikliği olan grupta vitamin D düzeyi 7.84±3.21 ng/ml, kontrol grubunda ise 41.43±20.42 ng/ml olarak saptandı (p< 0.001). Her iki grup arasında anksiyete düzeyi açısından anlamlı fark saptanmadı. Vitamin D eksikliği olan grupta depresyon skoru kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı (p<0.001). Vitamin D eksikliği olan grupta US ile 19 kişide paratiroid bezi görülebilirken kontrol grubunda sadece 5 kişide paratiroid bezi US ile görülebildi (p=0.004). Vitamin D eksikliği olan gruptan 19 kişi ile kontrol grubundan 5 kişinin ultrasonografik olarak en büyük paratiroid bezinin boyutları ölçülmüş olup iki grup arasında paratiroid bezi boyutları açısından anlamlı fark saptanmadı (Tablo-1). Vitamin D eksikliği olan grupta parathormon düzeyleri ile anksiyete arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı (r=0.465 p =0.022) (Tablo-2). Vitamin D eksikliği olan grupta kalsiyum ve parathormon ile paratiroid bezi hacmi, anksiyete ve depresyon arasında korelasyon saptanmadı (Tablo-2). Parathormon düzeyi ile paratiroid bezi boyutu ve depresyon düzeyi arasında korelasyon saptanmadı (Tablo-2). Sonuç: Vitamin D eksikliği olanlarda depresyon skorları vitamin D eksikliği olmayanlara göre yüksek saptandı. Vitamin D eksikliği olanlarda vitamin D düzeyi ile paratiroid bezi boyutu, anksiyete ve depresyon arasında ilişki saptanmadı.

Anahtar Kelimeler:

Ultrasound assessment of parathyroid glands in individuals with vitamin D deficiency and determination of the relationship of parathyroid glands sizes with anxiety-depression
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, our aim is to evaluate parathyroid glands with ultrasound (US) in those with vitamin D deficiency and to determine the relationship of parathyroid glands dimensions with anxiety-depression. Materials and methods: This study included 39 individuals between the ages of 30-65 with vitamin D deficiency and the levels of vitamin D normally detected (24 vitamin D deficiency groups, 15 control groups). Participants with a vitamin D level < 20 nmol/L were included in the vitamin D deficiency group. All participants were filled with anxiety-depression scale in the hospital. Participants' serum vitamin D, calcium and parathormone levels were recorded. The participants were made to the U.S. parathyroid glands by a blind radiologist to the laboratory data and the sizes of the parathyroid glands that can be detected by the U.S. were recorded. Patients with acute pain, those with rheumatism disease, those with neurological and psychiatric diseases were not included in the study. The study included 24 participants with vitamin D deficiency and 15 participants with normal vitamin D levels. Gender distribution, age, size, weight and body mass index (BMI) were found similar in both groups (Table-1). In the group with vitamin D deficiency, the parathormone levels were significantly high compared to the control group (p=0.009) (Table-1). The vitamin D level was 7.84 ± 3.21 ng/ml in the group with vitamin D deficiency and 41.43 ± 20.42 ng/ml in the control group (p< 0.001). There is no significant difference in the level of anxiety between the two groups. The depression score was significantly high compared to the control group in the group with vitamin D deficiency (p<0.001). In the group with vitamin D deficiency, parathyroid glands could be seen in the U.S. with 19 people, while in the control group, only 5 people could be seen in the U.S. with parathyroid glands (p=0.004). The size of the large parathyroid gland was ultrasonically measured by 19 people from the group with a deficiency of vitamin D and 5 people from the control group, and there was no significant difference in the size of the parathyroid gland between the two groups (Table 1). The group with vitamin D deficiency found a significant positive correlation between parathormone levels and anxiety (r=0.465 p=0.022) (Table-2). There was no correlation between calcium and parathormone and parathyroid gland volume, anxiety and depression in the group with vitamin D deficiency (Table-2). There is no correlation between the level of parathormone and the size of the parathyroid gland and the level of depression (Table-2). The result: in those with vitamin D deficiency, the depression scores were high compared to those with vitamin D deficiency. In those with vitamin D deficiency, there is no relationship between vitamin D levels and parathyroid glands size, anxiety and depression.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 394
Atıf : 153
2023 Impact/Etki : 0.021
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi