User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 23
 Downloands 5
İbnü’l-Arabî Feminist mi?
2023
Journal:  
Eskiyeni
Author:  
Abstract:

Muhyiddîn İbnü’l-Arabî, 7./13. yüzyılda yaşamış ve tasavvufta paradigma değişikliği yapmış Endülüs’lü bir sufidir. Metafizik bir doktrin inşa etmiş ve kadınlık ve cinsiyet dâhil pek çok konu hakkında yazmıştır. Kadının metafizik durumu ve kadınlık hakkındaki düşünceleri onun İslami feminizme kaynak olarak yorumlanmasına neden olmaktadır. O, “insanlığı” paylaşmaktan dolayı kadın ve erkek arasında manevî eşitliği savunur ve kadının en yüksek velayet mertebesine (kutbiyyet) ulaşabileceğini iddia eder. Kadınların imamlığı, şahitliği ve tesettürüne ilişkin görüşlerinden dolayı, bazı çağdaş araştırmacılar tarafından kadın yanlısı bir düşünür olarak tasvir edilmektedir. Öte yandan, büyük bir ustaya “feminist” veya en azından “pro-feminist” (feminizm yanlısı) demek, feminizmin ana akım İslam düşüncesindeki olumsuz çağrışımları nedeniyle geleneksel Müslümanlar için kabul edilebilir değildir. Bu makale, temel feminist metinler üzerinden feminizmin ne olduğunu açıklayarak, İbnü’l-Arabî'nin cinsiyete yaklaşımını onun eserleri ve İbnü’l-Arabî’de cinsiyet hakkında yazılan eserler üzerinden eleştirel bir şekilde analiz etmektedir. Makalenin gayesi toplumsal cinsiyet araştırmacılarına İbnü’l-Arabî’yi, İslam araştırmacılarına ise feminizmi tanıtarak, İbnü’l-Arabî’nin kadın ve cinsiyet konularına yaklaşımını tartışmaktır.

Keywords:

Is Ibn Al-‘arabī A Feminist
2023
Journal:  
Eskiyeni
Author:  
Abstract:

Muhyiddīn Ibn al-‘Arabī is a very significant figure from 7th/13th-century Andalusia who made a paradigm shift in Sufism. He constructed a metaphysical doctrine and wrote about many issues including femininity and gender. His thoughts about the metaphysical state of women and femininity caused his approach to be interpreted as a source for Islamic feminism. He advocates for spiritual equality between men and women because of sharing “humanity” and asserts that women can attain the highest level of sainthood (qutbiyya). For his views on women’s imamate, testimony, and veiling, he is portrayed as a pro-woman thinker by some contemporary scholars. On the other hand, calling a great master “feminist” or at least “pro-feminist” is unacceptable for orthodox Muslims because of the pejorative connotations of feminism in mainstream Islamic thought. By explaining feminism through main feminist texts, and critically analyzing Ibn al-‘Arabī’s approach to gender through his works and books about gender issues in his philosophy, this paper attempts to introduce Ibn al-‘Arabī to gender scholars and feminism to Islamic scholars, and discuss his approach to women and gender.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Eskiyeni

Field :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 955
Cite : 1.233
2023 Impact : 0.159
Eskiyeni