Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 66
 İndirme 12
Türkçe Öğretmenlerinin Gözünden Türkiye’de Çokkültürlü Eğitimin Boyutları
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Türkçe öğretmenlerinin çokkültürlü eğitimin kurucusu olarak kabul edilen James Banks tarafından geliştirilen çokkültürlü eğitimin boyutlarına yönelik görüşlerini almak üzere gerçekleştirilen bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması benimsenmiştir. Çalışmada; örneklem seçimi yapılırken maksimum örneklem seçimi dikkate alınıp farklı coğrafi bölgelerde ve farklı sosyo ekonomik koşullarda bulunan okullarda çalışan; farklı kültürel geçmişlere, cinsiyetlere, kıdem yıllarına sahip toplam 7 Türkçe öğretmeniyle görüşme tekniği kullanılarak veri elde edilmiştir. Yarı-yapılandırılmış görüşme formunda çokkültürlü eğitimin İçerik Entegrasyonu, Eşitlikçi Pedagoji, Bilgiyi İnşa Süreci, Önyargıların Azaltılması, Okul ve Sosyal Yapının Güçlendirilmesi boyutlarına dayandırılarak toplam 20 alt temaya yönelik soru oluşturulmuştur. Hem görüşme formunda kullanılan soruların temalara hizmet edip etmediği hem de verilen cevapların temalara uygun olup olmadığının sağlanması ve görüşmeci-kodlamacı güvenirliliği hesaplamak amacıyla alanda çalışan akademisyenlerden uzman görüşü alınarak Miles-Huberman görüş birliği formülü ile hesaplama yapılmıştır. Hesaplama sonucu Araştırmacı-kodlamacı güvenirliliğinin %88 oranının üzerinde olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda Türkçe öğretmenlerinin ders anlatımında kullandıkları içerikleri kültürel farklılıklara göre düzenlemediği, Türkçe öğretmenlerinin öğrencilerin farklı öğrenme biçimlerine sahip olduğunu kabul etmelerine rağmen bu farklılığın kültürel altyapıdan kaynaklanmadığını düşündükleri tespit edildi. Araştırmaya katılan öğretmenlerin ön yargıların azaltılması konusunda sınıfında farklı yöntem ve teknik uygulamadıkları daha çok ‘sunuş yoluyla’ öğrencilere bilgi verdikleri veya yaşanan olumsuz durumlara bu yöntemle müdahale ettikleri tespit edildi. Aynı zamanda Türkçe öğretmenleri; okulda farklı kültürel geçmişlere sahip öğrenci ve personele yönelik bütünleştirici uygulamaların kişisel inisiyatiflerle gerçekleştirildiğini ve bu konuda resmi bir politikanın olmadığını düşündüklerini bildirdiler. Elde edilen sonuçlara bakıldığında çalışmanın geçmiş çalışmalarla örtüştüğü aynı zamanda yeni araştırmalara da kaynak edebileceği değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The size of multicultural education in Turkey by the eyes of Turkish teachers
2020
Yazar:  
Özet:

This research was conducted to obtain views on the dimensions of the multicultural education developed by James Banks, which is considered the founder of the multicultural education of the Turkish teachers, and has adopted the study of the status from the quality research patterns. In the study, the maximum sample selection was taken into account when the sample selection was carried out and the data was obtained using the conversation technique with a total of 7 Turkish teachers who work in different geographical areas and schools in different socio-economic conditions, with different cultural backgrounds, gender, ancient years. In the semi-built interview form, a total of 20 sub-themes have been created based on the dimensions of the Content Integration of Multicultural Education, Equal Pedagogy, Information Building Process, Reduction of Prejudices, School and Social Structure Strengthening. It was calculated by the Miles-Huberman opinion association formula by taking the expert opinion from the academics working in the field in order to ensure whether the questions used in the interview form serves the themes and whether the answers given are appropriate to the themes and to calculate the reliability of the interlocutor-coder. The results of the calculation found that the researchers-coders reliability was above 88%. The study found that the Turkish teachers did not organize the contents they used in the lesson narrative according to cultural differences, and that the Turkish teachers admitted that the students had different forms of learning, although they thought that this difference did not arise from the cultural infrastructure. The study found that the teachers who participated in the study did not apply different methods and techniques in their classroom on the reduction of preliminary judgments more "through the presentation" informed the students or interfered with the negative situations experienced by this method. At the same time, Turkish teachers that integrating practices for students and staff with different cultural backgrounds in the school are carried out with personal initiatives and they think there is no official policy in this regard. It is estimated that the results of the study are combined with previous studies and can also lead to new research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 945
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences