Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
Vajinismusta başağrısı, anksiyete ve depresyon
2023
Dergi:  
Hitit Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Vajinismus cinsel sağlık polikliniğine başvuran hastalar arasında en sık rastlanan problemlerden biridir. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı hastalarında cinsel problemlerin daha sık olduğu bilinmektedir. Depresyon ve anksiyete sıklığı ise hem vajinismus hem de kronik baş ağrısı olan hastalarda daha yüksektir. 2021 yılında gerçekleştirilen bu çalışmada vajinismus hastalarında baş ağrısı özellikleri, depresyon ve anksiyete değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmada cinsel sağlık polikliniğinde vajinismus tanısı alan 87 hasta ile görüşüldü. Çalışmaya katılmayı kabul eden 50 hasta, baş ağrısı açısından sorgulandı ve Beck depresyon ve Beck anksiyete skalaları uygulandı. Bulgular: 50 vajinismus hastasının %46’ sında (n:23) baş ağrısı mevcuttu. Baş ağrısı olan hastaların anksiyete skorları baş ağrısı olmayanlara göre daha yüksekti(p=0.032). En sık görülen ağrı tipi aurasız migren(%60.9) iken, bunu gerilim tipi baş ağrısı (%30.4) takip ediyordu. Gelir seviyesi düşük olanların depresyon skorları gelir seviyesi yüksek olan gruba göre daha fazlaydı (p=0.006). Aylık ağrı sıklığı ve toplam ağrı süresi ile Beck depresyon ve Beck anksiyete skalası arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç: Vajinismus hastalarında baş ağrısı sık görülen bir nörolojik tablo olup, aurasız migren sıklığı gerilim tipi baş ağrısından daha fazladır. Baş ağrısının eşlik ettiği vajinismus hastalarında anksiyete değerleri daha yüksektir. Vajinusmus hastalarının takip ve tedavisinde baş ağrısı ve anksiyete varlığı dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Headache, Anxiety and Depression In Patients With Vaginismus
2023
Yazar:  
Özet:

Abstract Objective: Vaginismus is one of the most common problems among patients who apply to the sexual health outpatient clinic. It is known that sexual problems are more common in migraine and tension-type headache patients. Furthermore, the frequency of depression and anxiety is higher in both vaginismus and chronic headache patients. This study was conducted in 2021 and examined the headache characteristics, depression and anxiety in vaginismus patients. Material and methods: In this prospective study, 87 patients diagnosed with vaginismus in the sexual health outpatient clinic were interviewed. Fifty patients who agreed to participate in the study were questioned regarding headache, and Beck depression and Beck anxiety scales were applied. Results: Headache was present in 46% (n:23) of 50 vaginismus patients. Anxiety scores of patients with headaches were higher than those without headaches (p=0.032). The most common type of headache was migraine without aura (60.9%), followed by tension-type headache (30.4%). Beck depression scores of the low-income group were higher than the high-income group (p=0.006). There was no significant correlation between monthly headache frequency, total headache duration, Beck depression score, and Beck anxiety score. Conclusions: Headache is a common neurological symptom in vaginismus patients, and the frequency of migraine is higher than tension-type headaches. Anxiety values are higher in vaginismus patients experiencing a headache. Therefore, headache and anxiety should be considered in the follow-up and treatment of vaginismus patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Hitit Medical Journal

Dergi Türü :   Uluslararası

Hitit Medical Journal