Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
ŞİKÂRİ DESTANINDA ANLATIM KALIPLARI VE ARKAİK SÖZCÜK “BUDUN”
2022
Dergi:  
Motif Academy Journal of Folklore
Yazar:  
Özet:

Arkaik sözcükler günümüzde kullanımdan düşen sözcükler olarak tanımlanmaktadır. Arkaik sözcüklerin kullanımı Türkçenin diğer lehçelerinde bulunmasının yanı sıra bazen köy ağızlarında ve âşık anlatılarında rastlayabiliriz. Arkaik unsurlar dilde ve bazı uygulamalarda bulunan eski inanç sisteminin kalıntılarıdır. Somut olmayan kültürel mirasın önemli kolunu oluşturan âşık sanatını incelediğimizde arkaik ifade ve unsurları bulmamız mümkündür. Sözlü kültür milletlerin toplumsal gen kodlarını barındırdığı için bu konuda önemli bir kaynaktır. Günümüzde sözlü geleneğin zayıflamasına şâhit olsak da eski zamanlarda gezgin âşıklar önemli kültürel işlevler yürütmüşlerdir. Destan söyleyen âşık, sözlü geleneğin tüm ögelerini özünde taşıyıp yaşatmıştır. Atasözleri, deyimler, alkış ve kargışları kullanan âşık, ifadesini bu ögelerle zenginleştirip güçlendirmişti. Azerbaycan ve İran sahasında âşıkların anlattıkları destanlarda birçok arkaik sözcük ve arkaik ifadeye rastlamaktayız. Eski Türkçede kullanılan “budun” sözcüğünü günümüz âşık anlatılarında kalıp şeklinde kullanımını görmekteyiz. Bu sözcüğün yalnız “Ölürem ay budun” ifade kalıbında kullanıldığını ve başka şekilde işlev yürütmediğini Azerbaycan sahasından derlenen destan kayıtlarında bulmaktayız. Diğer sahalarda bu ifade kalıbının yerine “ölürem ay elim”, “ölürem ay eller” kalıbıyla karşılaşmaktayız. Bunun yanı sıra âşıkların kullandığı “başına dolanayım”, “gadanı alayım” arkaik ifadelerde de eski inanç sisteminin izlerini bulmaktayız. Bu ifadeler daha çok Tebriz-Karadağ âşıkları anlatılarında bulunduğu dikkat çekicidir. Bu çalışmada İran sahasından derlenen âşık destanlarında atasözleri, deyimler, alkış ve kargışlardan örnekler verdikten sonra arkaik sözcük “budun” ve diğer arkaik ifadeler üzerinde duracağız

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Motif Academy Journal of Folklore

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.101
Atıf : 1.216
Motif Academy Journal of Folklore