Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Hasat Sonrası Farklı Depolama Koşullarının Biyolojik Malzeme Üzerine Olası Etkilerin Belirlenmesi: Soya Örneği
2024
Dergi:  
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tropik ve yarı tropik iklimlerde yağlı tohumların muhafazası, çimlenme kabiliyetinin ve kalitenin korunması bakımından önemlidir. Yağlı tohumlar hasattan hemen sonra uygun depolama şartlarında muhafaza edilmediklerinde derhal bozulmaya ve kalitesini kaybetmeye başlar. Bu çalışma, farklı depolama koşullarının soya tohum kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yarı tropik iklim tipine sahip Adana ili koşullarında yürütülmüştür. Denemeler, depolama ve laboratuvar çalışmaları dikkate alınarak 25’lik faktöriyel deneme desenine göre 2 yıl ve 3 tekerrürlü olarak Faktöriyel Tesadüf Parsellerinde düzenlenmiş ve analiz edilmiştir. Çalışmada, depolama süresi (7 ve 9 ay), depolama koşulu (geleneksel ambar, soğuk hava deposu), paket malzemesi (PE çuval, vakumlu torba) ve farklı irilikte soya çeşidi (Yeşilsoy, Nazlıcan) faktörlerinin soya tohum stokları üzerinde yağ, protein ve çimlenme kabiliyetine etkileri belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda, yağ, protein ve çimlenme oranları üzerinde depolama süresi ve çeşidin istatistiksel olarak p≤ 0.01 önem seviyesinde etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda çimlenme üzerinde depolama koşulunun p≤ 0.01, paket malzemesinin ise p≤ 0.05 önem seviyesinde etkili olduğu ancak bu iki faktörün yağ ve protein üzerinde istatistiki olarak bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Veriler değerlendirildiğinde soya depolamada her iki çeşit için de “Geleneksel ambar + PE çuval” ile yapılan depolamadan en kötü sonuçların alındığı belirlenmiştir. Bu depolamada, depolama başlangıcında Yeşilsoy (%93.5) ve Nazlıcan (%93) çeşitlerinin oldukça yüksek olan çimlenme oranlarının, 7 ay depolama sonunda sırasıyla %56, %45.83, 9 ay depolama sonunda ise sırasıyla % 50.33, %42.67 ye kadar azalmış olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak soyanın depolanmasında küçük tohumlu soya çeşitlerinin tercih edilmesi, soğuk hava deposunda muhafaza edilmesi ve depolama süresinin 7 aydan fazla olmaması şartıyla çimlenme kabiliyetini diğer konulara göre daha fazla korunduğu belirlenmiştir. Ayrıca soğuk hava deposu şartlarında paket malzemesi olarak maliyet dikkate alındığında vakumlu yerine PE malzemenin de kullanılabileceği kanaati oluşmuştur. Yağlı tohum tür ve çeşitlerine göre depolama şartlarının değiştiği ve çeşitlere göre bu koşulların çevre şartları da dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Determining The Possible Effects Of Different Storage Conditions On Biological Material After Harvesting: Soy Example
2024
Yazar:  
Özet:

In tropical and semi-tropical climates, the preservation of oilseeds is important for the preservation of germination ability and quality. When the oilseeds are not kept under proper storage conditions immediately after harvest, they immediately begin to deteriorate and lose their quality. This study was conducted in Adana province conditions with a semi-tropical climate type to determine the effects of different storage conditions on soybean seed quality. Trials, storage and laboratory studies were organized and analyzed in factorial coincidence parcels with 2 years and 3 repetitions according to the factorial trial pattern of 25. In the study, factors such as storage time (7 and 9 months), storage condition (traditional warehouse, cold storage warehouse), packaging material (PE sack, vacuum bag) and different large soybean variety (Yeşilsoy, Nazlican) have been determined to affect oil, protein and germination ability on soy seed stocks. At the end of the study, it was determined that the storage time and the variety had a statistically significant level of p ≤ 0.01 on fat, protein and germination rates. At the same time, it was determined that the storage condition p ≤ 0.01 and the package material p ≤ 0.05 were effective on germination, but these two factors had no statistical effect on fat and protein. When the data were evaluated, it was determined that the worst results were obtained from storage with “Traditional warehouse + PE sack” for both varieties in soy storage. In this storage, the very high germination rates of the Yeşilsoy (93.5%) and Nazlican (93%) varieties at the beginning of storage decreased by 56% and 45.83% respectively after 7 months of storage. At the end of 9 months of storage, it was determined that it decreased by 50.33% and 42.67%, respectively. As a result, in the storage of soy; it is determined that the ability to germinate is more protected than other issues provided that small seed soy varieties are preferred, stored in cold storage warehouse and storage time is not more than 7 months. In addition, when the cost as package material is taken into consideration in cold storage warehouse conditions, it is believed that PE material can be used instead of vacuum bag. It is thought that the storage conditions change according to the type and varieties of oilseed and these conditions should be determined by taking into account the environmental conditions according to the varieties.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 812
Atıf : 3.765
2023 Impact/Etki : 0.536
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi