Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Mevcut Yapı Cephelerinin Isıl Özelliklerinin Nicel Kızılötesi Isıl Görüntüleme Yöntemi ile Yerinde İncelenmesi
2022
Dergi:  
Politeknik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapıların enerji perfomansı inşa edildikleri malzemelerin termofiziksel özellikleri ile ilişkilidir. Isıl atalet/termal efusivite bir malzemenin ısıl iletkenlik hesap değeri (λ, W/mK), özgül ısı değeri (c, J/kgK) ve yoğunluğuna (ρ, kg/m3) bağlı olan bir termofiziksel özelliktir. Termal athalet bir malzemenin ısıya karşı göstermiş olduğu ısıl davranış hakkında bilgi verir. Sıcaklık değişimi olan bir ortam etkisinde düşük termal ataletli bir malzemenin yüzey sıcaklığı çok hızlı değişirken, yüksek termal ataletli malzemenin yüzey sıcaklığı daha yavaş değişir. Bu çalışmada mevcut bir bina cephesinin ısınma davranışları nicel Kızılötesi Isıl Görüntüleme Yöntemi (KÖIG) ile incelenmiştir. Çalışma alanı olarak binanın batı (ÇA1) ve kuzey (ÇA2) cepheleri seçilmiştir. Çalışma, temmuz ayında, güneşli bir günde ve 07:00-19:30 saatleri arasında yapılmıştır. ÇA1 ve ÇA2 olarak kodlanan çalışma bölgelerinden çalışma saatleri boyunca saat başı ısıl görüntüler alınmış; çalışma alanlarının ısıl haritaları oluşturulmuştur. Alınan ısıl görüntüler yazılım programı sayesinde analiz edilmiş ve analiz sonucu elde edilen yüzey sıcaklık verileri ile sıcaklık farkı (ΔT), ısınma hızı (RW) ve ısınma hızı oranları (RWSORUN/ RWKONROL) gibi bazı ısıl parametreler hesaplanmıştır. Bu parametreler ile bina cephelerinde kullanılan malzemelerin ısınma davranışları incelenmiştir. Ayrıca çalışma alanlarında bulunan ısıl sorunlu bölgeler tespit edilmiş ve bu bölgeler de nicel verilerle değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda ısıl ataleti yüksek olan malzemelerin, düşük ısınma hızı verilerine sahip olduğu görülmüştür. Isınma hızı verileri ile aynı çalışma bölgesindeki (ÇA1) sorunlu alanın, sağlam/sorunsuz alana göre daha hızlı ısındığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In-situ Inspection Of Thermal Properties Of The Existing Building Facades By Quantitative Infrared Thermography
2022
Yazar:  
Özet:

The energy performance of the building is related to the thermophysical properties of the materials which they are constructed. Thermal effusivity is a thermophysical property of the materials that depends on the thermal conductivity value (λ, W/mK), specific heat (c, J/kgK) and density (ρ, kg/m3). Thermal athalet gives information about the thermal behaviour of the material at different heat conditions. While the surface temperature of a low thermal inertia material changes very rapidly under the effect of a temperature changing environment, the surface temperature of a high thermal inertia material changes more slowly. In this study, the thermal properties of an existing building facades were investigated by quantitative infrared thermography method. The west (ÇA1) and north (ÇA2) facades of the building have been chosen as the study area. The study was conducted between 07:00 am and 19:30 pm, on a sunny day in July. Thermal images were taken per hour of study areas coded as CA1 and CA2; thermal maps of the study areas were created with this thermal images. The thermal parameters such as temperature difference (ΔT), rate of warming up (RW) and ratio of the rate of warming up between the defect area and sound area (RWDEFECT / RWSOUND) were obtained with the surface temperature on thermal maps. The thermal properties of the materials using in building facades were examined by these thermal parameters In addition, the thermal defects areas in the study regions were determined and these defects areas were evaluated with quantitative data. The result of the study has shown that materials with high thermal inertia have lower rate of warming up data. It has been determined that the heating rate of the defect areas warming up faster than the reference areas.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Politeknik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.729
Atıf : 5.008
2023 Impact/Etki : 0.223
Politeknik Dergisi