Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 4
BEHCETÜ’L-HADÂİK’TAKİ ASIL FİİL -(G)A+ER- YAPISI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
2022
Dergi:  
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Oğuz Türkçesinin XIII. yüzyıla kadar geçen sürede yazı dili hâlini almasıyla ortaya konulan ilk ürünlerinden biri olan Behcetü’l-Hadâik, Eski Anadolu Türkçesi ve Doğu Türkçesi özelliklerinin bir arada olduğu eserdir. Türkolojide de “karışık dilli” olarak adlandırılan eserlerdendir. Eser, Eski Anadolu Türkçesinin fonetik ve morfolojik gelişimi göstermesi bakımından önem taşımaktadır. Karışık dilli eserler, bir geçiş dönemini temsil ettiği için bu eserlerde fonetik ve morfolojik yönden ikilikler görülmektedir. Behcetü’l-Hadâik’ta da bu durum söz konusudur. Eserde bazı biçim birimlerin hem Eski Türkçedeki hem de Eski Anadolu Türkçesindeki şekilleri bir arada kullanılmıştır. Çalışmaya konu olan -(G)A biçim birimi, istek kipi görünümünde olup istek dışında farklı işlevlerde de kullanılmıştır. Eserde er- yardımcı fiili de ol- yardımcı fiilinin işlevini üstlenmiştir. Çalışmada -(G)A+er- yapısı, işlevsel dil bilgisi kuramına göre incelenip değerlendirilmiştir. Bu yapıyı anlamak için önce birleşimi oluşturan “er->ér->i-“ yardımcı fiilinin ve “-(G)A” biçim biriminin işlev özellikleri, tanımları verilerek bunlarla ilgili görüşler belirtilmiştir. Ardından bu biçim birimlerin bir araya gelerek oluşturduğu “asıl fiil-(G)A+er-“ yapısının cümleye kattığı anlamlar, işlevsel bir sınıflandırma ile incelenmiştir. İşlevsel sınıflandırma sonucu bu yapının, geçtiği cümlelerde “geleceğe yönelik istek/temenni, çıkarımda bulunma, bir işi yapabilme gücü/yeterliliği, şarta bağlı gerçekleşmeme, kesinlik” işlevlerinde kullanıldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The risk of the risk of the risk of the risk of the risk of the risk of the risk of the risk of the risk
2022
Yazar:  
Özet:

The Son of Turkish XIII. It is one of the first products to be revealed with the status of the written language in the past century, Behcetü'l-Hadâik is the work where the characteristics of Ancient Anadolu Turkish and Eastern Turkish are combined. It is also one of the works in Turkology called "mixed language". The work is important in terms of the phonetic and morphological development of Ancient Anadolu Turkish. Mixed language works, as they represent a transitional period, are seen in these works in a phonetic and morphological way. This is also the case in Behcetü’l-Hadâik. In the work some form units were used together in both the former Turkish and the former Anadolu Turkish forms. The form unit -(G)A, which is subject to study, is in the appearance of the request chip and is also used in different functions other than the request. He is the one who has him, and he is the one who has him. In the study -(G)A+er- structure was studied and evaluated according to the functional language knowledge theory. In order to understand this structure, the functional characteristics of the "er->ér->i-" assistant fact that forms the combination first and the "-(G)A" form unit, the definitions are given and the opinions on them are specified. Then the meanings that the structure of the "real-(G)A+er-" which these forms form together, added to the phrase, was studied by a functional classification. The functional classification resulted in the fact that this structure was used in the phrases it passed in the functions of "the desire for the future, the discouragement, the ability to do a job, the unconditional realization, the certainty".

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 86
2023 Impact/Etki : 0.038
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi