Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Makine Öğrenmesinde Ağaç Tabanlı Algoritmalarla Ülkelerin Mutluluk Sınıfının Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Acta Infologica
Yazar:  
Özet:

Mutluluk kavramı günümüzde psikoloji alanı dışında ekonomi, tıp, sosyal ve politik alanlarda da sıklıkla araştırılan bir konu haline gelmiştir. Mutluluğu etkileyenfaktörlerin belirlenmesi, politika yapıcılardan işletmelere kadar önemli bir araştırma alanı olmuştur. Makine öğrenmesi algoritmaları ile yüksek doğrulukta sınıflandırmalar çalışmaları yapmak mümkündür. Bu çalışmada, ağaç tabanlı makine öğrenmesi algoritmaları kullanılarak ülkelerin mutluluk puanlarının sınıflandırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla 2022 yılında yayınlanan Dünya Mutluluk Endeksi’nden alınan veriler kullanılmıştır. Bu veriler üzerinde ağaç tabanlı algoritmalar SRT, ağaç tabanlı topluluk algoritmaları torbalama ve rastgele orman kullanılmıştır. Torbalama ve rastgele orman algoritmaları ile elde edilen modelin test verilerinde %85 kesinlik, duyarlılık ve F1 metrikleri hesaplanmıştır. Çalışmada elde edilen bu modellerin sonuçları yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Determining The Happiness Class Of Countries With Tree-based Algorithms In Machine Learning
2023
Dergi:  
Acta Infologica
Yazar:  
Özet:

Today, the concept of happiness is a frequently researched subject in the fields of economy, medicine, and social and political fields, aswell as psychology. It has been an important research area for everyone, from policymakers to companies, to determine the factors affecting happiness. With machine learning algorithms, it is possible to make classifications with very high accuracy. The aim of this study is to use tree-based machine learning algorithms to classify the happiness scores of countries. In order to accomplish this, data from the World Happiness Index published in 2022 were used. On these data, tree-based algorithms CART, tree-based ensemble algorithms Bagging, and Random Forest were used. The test data of the model were obtained with 85% precision, recall, and F1 metrics, which were calculated using Bagging and Random Forest algorithms. The outcomes of the models obtained during the study were interpreted.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Acta Infologica

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 101
Atıf : 124
Acta Infologica