Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 29
 İndirme 2
Premenstrual disforik bozukluk tanılı hastaların kişilik özellikleri, anksiyete duyarlılığı, anksiyete ve depresyon seviyeleri
2021
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada Premenstrual disforik bozukluk (PMDB), tanılı hastaların kişilik özelliklerini, anksiyete duyarlılığını, anksiyete ve depresyon düzeylerini değerlendirmeyi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, PMDB tanısı olan ve psikiyatrik tedavi öyküsü olmayan 40 hasta ve yine hasta grubuyla benzer sosyodemografik özelliklere sahip sistemik ve psikiyatrik hastalık öyküsü olmayan 40 sağlıklı kadın dahil edildi. Tüm katılımcılara Anksiyete-Duyarlılık-İndeksi-3 (ADİ-3), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Gözden Geçirilmiş Eysenck Kişilik Anketi-Kısaltılmış Formu (EKA-GGK) uygulandı. Bulgular: Hasta grubunun EKA-GGK nörotisizm, psikotizm, yalan alt ölçekleri ve toplam puanı kontrol grubunun puanından yüksek saptandı. Hasta grubunun ADİ-3 fiziksel, bilişsel, sosyal alt boyutları ve toplam puanı kontrol grubunun puanından yüksek olarak saptandı. PMDB tanılı hastaların BDÖ ile BAÖ ölçek puanı kontrol grubunun puanından yüksek bulundu. Sonuç: Anksiyete duyarlılığı yüksek olan, psikotizm ve nevrotik kişilik özelliklerine sahip kadınlarda bu durum PMDB gelişimini ya da hastalığın seyrini etkileyebilir.

Anahtar Kelimeler:

Personality Characteristics, Anxiety Sensitivity, Anxiety and Depression Levels Of Patients With Premenstrual Dysphoric Disorder
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study was to evaluate the personality traits, anxiety sensitivity, anxiety and depression levels of patients with Premenstrual dysphoric disorder (PMDD). Materials and Methods: Forty PMDD patients with no psychiatric treatment history and 40 healthy women with similar sociodemographic characteristics and no history of systemic or psychiatric disease were included in the study. Anxiety-Sensitivity-Index-3 (ASI-3), Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI), and the Eysenck Personality Questionnaire-Revised Abbreviated (EPQR-S) were administered to all participants. Results: The patient group's EPQR-S neuroticism, psychoticism, lying subscales and total scores were significantly higher than the control group's scores. The ASI-3 physical, cognitive, social sub-dimensions and total score of the patient group were found to be significantly higher than the control group's score. The BDI and BAI scale scores of the patient group were found to be significantly higher than the scores of the control group. Conclusion: In women with high anxiety sensitivity, psychotic and neurotic personality traits, this may affect the development of PMDD or the course of the disease.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.845
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal