Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 20
 Görüntüleme 48
 İndirme 9
MERSİN'DE SOMUT KÜLTÜREL MİRAS BİLİNCİ VE KORUMA ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
2020
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

Türkiye, birçok ülkeden daha fazla sayıda kültürel çeşitliliğe sahip ören yerlerine ve sit alanlarına sahiptir. Somut kültürel mirası oluşturan sit alanları ve ören yerleri güncel yerleşmelerle bir arada varlığını sürdürmektedir. Son yıllarda tarihi eserlere ve alanlara yönelik ilgi ve merak, koruma konusunu da beraberinde getirmektedir. Tarihi eserleri, yapıları ve kalıntıları korumayla ilgili yasaların yürürlüğe girmesi, Türkiye’de Avrupa ülkelerinden daha geç dönemlerde gerçekleştirilmiştir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte tüm ülkede tarihsel değer taşıyan mimari yapıların korunması, tanıtılması ve yeni işlevler kazandırılması söz konusudur. Mersin, kentsel ve kırsal alanda çok sayıda ören yeri ve sit alanının mevcut olduğu bir Doğu Akdeniz kentidir. Çalışmada Mersin ilinde kent merkezi ile kırsal kesimdeki tarihi kalıntılara ait olan ve günümüzde devşirme (spoli) malzeme biçiminde kullanılan veya “benimsenen” mimari öğeler konu alınmıştır. Ayrıca geçmişte ve günümüzde gerçekleşen tahribat durumu araştırılmıştır. Çağdaş Mersin kentinde tarihi buluntulara yaklaşımın ve koruma üzerine yaşanan sorunların belirlenmesi amaçlanmış, çözüm önerileri sunulmuştur. Nitel araştırma yöntemlerinden keşifçi araştırmanın yoluyla gerçekleştirilen çalışmada gözlem ve görüşme yoluyla veri toplanmıştır. Mersin merkez ve kırsal yerleşmelerde mimari parçaların yeniden kullanım alanları bulduğu alanlar belirlenerek fotoğrafla belgelenmiş, gözlem sürecinde ilgili kişilerin görüşleri alınmıştır. Mersin’de farklı yerleşmelerde tarihi mimari parçaların devşirme olarak benimsendiği ancak bu eserlerin kültürel miras bakımından değer bilincinin yeteri kadar yerleşmediği anlaşılmaktır. Bu konuda halka yönelik eğitim projelerinin gerçekleştirilmesi ve sürdürülmesinin yararlı olabileceği açıktır.

Anahtar Kelimeler:

A review of the Sumut Cultural Miras in Mersin and the protection of it
2020
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

Turkey has more places and sites with more cultural diversity than many countries. The sites that make up the material cultural heritage and the sites of the heritage continue to exist together with the current settlements. In recent years, interest and curiosity towards historical works and areas has brought together the subject of protection. The entry into force of the laws concerning the protection of historical works, structures and remains, in Turkey was carried out in later periods than in European countries. But along with the recent years of work, it is about preserving, promoting and acquired new functions of historical architectural structures throughout the country. Mersin is an Eastern Mediterranean city where there are numerous landscapes and site areas in the urban and rural areas. In the study, the Mersin province’s city center and the historic remains in the countryside and the architectural elements used today in the form of scattering (spoli) material or “benimsenen” were discussed. It has also been investigated the damage that occurred in the past and today. In the contemporary city of Mersin, solutions proposed are aimed at identifying the problems of approach and protection to historical findings. Qualitative research methods have been collected through observation and conversation in the study carried out through the explorer research. In the center of Mersin and rural settlements, the areas where the re-use areas of the architectural parts were identified and photographed, the views of the people involved in the observation process were taken. It is clear that in different settlements in Mersin, historical architectural pieces are accepted as a breakthrough, but these works are not established enough in terms of cultural heritage. It is clear that the implementation and continuation of educational projects towards the public in this regard may be useful.

Anahtar Kelimeler:

2020
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








AMİSOS

Alan :   Filoloji; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 181
Atıf : 202
2023 Impact/Etki : 0.069
AMİSOS