Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Neonatal İshalli Buzağılarda İki Farklı Hematokrit Ölçüm Tekniğinin Karşılaştırılması
2018
Dergi:  
Kocatepe Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada veteriner hekimlikte sıklıkla kullanılan hücre sayımı temel prensipli ve amperometrik yöntem ile ölçüm yapan iki farklı hematokrit ölçüm tekniğinin karşılaştırılması amaçlandı. Farklı etiyolojileri bulunan her iki cinsiyetten toplam 84 neonatal ishalli buzağı çalışmaya dahil edildi. Hematokrit ölçümleri için buzağılardan lityum heparin içeren kan gazı enjektörlerine ve tüplere kan örnekleri, toplamda 4 ml olacak şekilde alındı. Hematokrit ölçümleri için Abacus Junior Vet 5 kan sayım cihazı ve Irma Truepoint kan gazı analiz cihazından yararlanıldı. Linear regresyon analizi ve pearson korelasyonu sonuçlarına göre hematokrit ölçümlerinden elde edilen verilerin her iki ölçüm tekniği arasında r=0.90 (p<0.000) düzeyinde pozitif yönde korelasyona sahip olduğu, ancak iki test tekniğinin ortalama değerleri arasında istatistiksel yönden farklılıkların bulunduğu belirlendi. Passing-bablok regresyon analizinde ise y= 0.88x+1.81 denklemi elde edildi. Çalışma sonuçlarına göre, klinikte yoğun şekilde yapılan hematokrit ölçümlerinin değerlendirilmesinde her iki ölçüm tekniğinden yararlanılabileceği ancak iki ölçüm metodu arasında farklılıkların bulunmasına bağlı olarak hasta hayvanlarda şüpheye düşüldüğü durumlarda klasik santrifüj yöntemine dayalı mikrohematokrit ölçümlerinin yapılması gerektiği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of two different hematocrit measurement techniques in neonatal ischals
2018
Yazar:  
Özet:

This study aimed at comparing two different hematocrit measurement techniques that measure cell count frequently used in veterinary medicine with the basic principle and amperometric method. A total of 84 neonatals with diarrhoea from both sexes with different etiologies were included in the study. For hematocrit measurements, blood samples were taken from leather to lithium heparin-containing blood gas injectors and tubes to a total of 4 ml. For hematocrit measurements, the Abacus Junior Vet 5 blood counting device and Irma Truepoint blood gas analysis device were used. According to the results of linear regression analysis and pearson correlation, between both measurement techniques of the data obtained from hematocrit measurements r=0.90 (p<0. A positive correlation at the 000) level was determined, but there were statistical differences between the average values of the two test techniques. The Passing-bablok regression analysis found the equation of y=0.88x+1.81. According to the results of the study, in the evaluation of the hematokrit measurements intensely performed in the clinic, the two measurement techniques could be used but due to the differences between the two measurement methods in cases where the patient animals are questioned, the microhematokrit measurements should be performed on the basis of the classic centrifugation method.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocatepe Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 2.316
Kocatepe Veteriner Dergisi