Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 5
COVID-19 enfeksiyonu takibinde uyku bozuklukları: Tek Merkez Deneyimi
2022
Dergi:  
Çukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Bu çalışma, COVID-19 enfeksiyonu sonrası uyku ile ilişkili bozuklukları ve olası nedenlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Uyku Bozuklukları Ünitemize son 3 ayda başvuran, COVID-19 enfeksiyonu öyküsü olan, 18 yaş üstü hastaların verileri anamnez, laboratuvar, görüntüleme ve polisomnografi incelemelerinden geriye dönük olarak elde edildi. Hastaların Pittsburgh uyku kalite indeksi (PUKI), Epworth uykululuk skalası ve Beck anksiyete envanteri (BAE) testleri verileri çalışmaya dahil edildi. Bulgular: COVID-19 enfeksiyonu sonrası tüm hastaların Uyku Bozuklukları Ünitemize başvuru nedeni uykusuzluk şikayetleriydi. Hastaların %64'ünde uyku ile ilişkili başka bir bozukluk saptanmıştır (Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) %52 ile en sık görülenidir). Kronik kardiyorespiratuar, serebral, endokrin-metabolik hastalık öyküsü, uykusuzluk şikayeti ve buna eşlik eden uyku ile ilişkili bozuklukları olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti (%68'e karşı %0, p=0,001). Ayrıca, bu hastalarda hastaneye yatış öyküsü anlamlı olmasa da daha yüksekti (%50'ye karşı %11, p=0,088). Tüm hastalar için medyan BAE değeri ve ortalama PUKI değeri yüksekti (sırasıyla 13 ve 11,6) ancak aralarında bir korelasyon bulunamadı (p=0,336). Sonuç: COVID-19 enfeksiyonu sonrası en sık uyku ile ilgili başvuru nedeni uykusuzluk şikayetleri olup, kronik kardiyorespiratuar, serebral, endokrin-metabolik hastalık öyküsü ve/veya COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatış öyküsü mevcutsa OUAS başta olmak üzere eşlik eden başka ilişkili bozukluklar araştırılmalıdır. Ayrıca uykusuzluk şikayetlerinin bir nedeni olarak anksiyete bozukluğunun şiddeti uyku kalitesinde bozulma ile korele değildir.

Anahtar Kelimeler:

Sleep Disorders In The Follow-up Of Covid-19 Infection: A Single Center Experience
2022
Yazar:  
Özet:

Introduction: This study aims to investigate sleep-related disorders and their possible causes after COVID-19 infection. Material and Methods: The data of patients over the age of 18 with a history of COVID-19 infection who applied to our Sleep Disorders Unit in the last 3 months were obtained retrospectively from anamnesis, laboratory, imaging, and polysomnography examinations. The data of Pittsburgh sleep quality index (PSQI), Epworth sleepiness scale and Beck anxiety inventory (BAI) tests of patients were included in the study. Results: After COVID-19 infection, in all patients, reason for admitting to our Sleep Disorders Unit was complaints of insomnia. Another sleep-related disorder was determined in 64% of the patients (Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is the most common with 52%). The history of the chronic cardiorespiratory, cerebral, endocrine-metabolic disease was significantly higher in patients having complaints of insomnia and another accompanying sleep-related disorders (68% vs 0%, p=0.001). Also, the history of hospitalization in these patients was higher, although not significant(50% vs 11%, p=0.088). For all patients, the median BAI value and the mean PSQI value were high (13 and 11.6, respectively), but no correlation was found between them (p=0.336). Conclusions: The most common reason for sleep-related admission after COVID-19 infection is complaints of insomnia and if there is a history of chronic cardiorespiratory, cerebral, endocrine-metabolic disease and/or hospitalization because of COVID-19 infection, another accompanying sleep-related disorders, especially OSAS, should investigate. Also, the severity of anxiety disorder as a cause of insomnia complaints is not correlated with the deterioration in sleep quality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Çukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 241
Atıf : 18
Çukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi