Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
Çocukluk Çağında Nadir Görülen Bir Kraniyal Sinir Tutulumu: Akut İzole Tek Taraflı Glossofaringeal Sinir Felci
2023
Dergi:  
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

İzole glossofaringeal sinir paralizisi çocukluk çağında çok nadir görülen bir durumdur. Geçmişte, bu durumda yer kaplayıcı oluşum, infeksiyon, travma, vasküler anomaliler, otoimmun hastalıklar veya iskemiye bağlı nöropatinin eşlik ettiği olgular bildirilmiştir. Biz bu makalede 11 yaşında akut başlangıçlı tek taraflı izole glossofaringeal sinir tutulumu olan bir olguyu sunmaktayız. Hasta nazone konuşma ve sıvı gıdaların nazal regürjitasyonu ile başvurdu. İnfeksiyon, yakın zamanda aşılanma veya travma öyküsü yoktu. Otorinolaringolojik muayenesinde izole glossofaringeal sinir paralizisi dışında bir bulgu gözlenmedi. Tanısal görüntüleme ile patolojik bulgu saptanmadı. Hasta geniş spektrumlu antibiyotik ve kortikosteroid uygulanarak başarı ile tedavi edildi. Çocuklar, nadiren nedeni belirlenemeyen akut başlangıçlı izole alt kraniyal sinir felci ile başvurabilirler. Kapsamlı tetkikler ile altta yatan neden belirlenemediğinde düzenlenen anti-inflamatuar tedavi ve antibiyoterapi ile kısa sürede yüz güldürücü sonuçlar alınabilir.

Anahtar Kelimeler:

A Rare Case Of Cranial Nerve Involvement In Children: Isolated Glossopharyngeal Nerve Palsy
2023
Yazar:  
Özet:

Isolated glossopharyngeal nerve palsy is a very rare condition in childhood. Several cases associated with space-occupying lesions, infections, trauma, vascular abnormalities, autoimmune diseases, or neuropathy due to ischemia have been reported. Here we report an 11-year-old boy with acute onset, unilateral, isolated glossopharyngeal involvement. The patient presented with rhinolali and nasopharyngeal regurgitation of liquids. He had no history of infection, recent vaccination, or trauma. Isolated glossopharyngeal nerve paralysis was the only pathological finding in his otorhinolaryngological examination. Diagnostic imaging was normal. The patient was successfully treated with broad-spectrum antibiotics and corticosteroids. Children can rarely present with acute onset isolated lower cranial nerve palsy due to inflammatory processes of unknown cause. The cranial neuropathies with unknown causes despite extensive research can be treated with anti-inflammatory therapy and antibiotics, and favorable results can be obtained in a short time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 516
Atıf : 1.836
2023 Impact/Etki : 0.067
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi