Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Tekstil İşçilerinde Astım, Astım Benzeri Semptom Prevalansı ve Etkileyen Risk Faktörleri
2022
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma tekstil fabrikalarında çalışan, astım tanısı almış veya astım benzeri semptomları olan işçilerin prevalansını ve astım gelişimini etkileyen risk faktörlerini belirlemek amacıyla yürütülen kesitsel tipte bir araştırmadır. Temmuz- Eylül 2019 tarihleri arasında Hatay ilinde tekstil fabrikalarında çalışan 1500 tekstil işçisi araştırmanın evrenini, araştırmayı kabul eden fabrikalardaki 462 işçi ise araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Anket formu; “Avrupa Topluluğu Solunum Sağlığı Anketi” faz I formu esas alınarak, literatür doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Analizler SPSS 25.0 programında; sayı, yüzde, ortalama, ki kare, Mann Whitney U testiyle yapılmıştır. Mesleksel astım prevalansı %4,9, astım benzeri semptom prevalansı ise %64,9 olarak saptanmıştır. Çalışmada kadınlarda şimdiki astım olma riski erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Atopi semptomu olan işçilerde, astım ve astım benzeri semptomların daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Sigara içen işçilerde şimdiki astım olma durumu belirgin olarak sigara içmeyen işçilerden daha fazla bulunmuştur. Maske kullanmayan işçilerde astım benzeri semptomlara daha sık rastlanılmaktadır. Bu araştırmada toza maruz kalım süreleri, çalışma departmanları ve vücut kütle indeksi ile astım ve astım benzeri semptomlar arasında istatistiksel olarak bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç olarak, astım prevalansı %4,9 iken, astım benzeri semptom prevalansının %64,9 olması işçilerin yarısından fazlasının astıma aday olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda işçilerin sigara bırakmalarına yönelik programların geliştirilmesi, toza maruziyetin azaltılması konusunda önlemler alınması ve maske kullanımının desteklenmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Asthma, Asthma Like Symptoms Prevalance and Affecting Risk Factors In Textile Workers
2022
Yazar:  
Özet:

This research is a cross-sectional study conducted to determine the prevalence of people working in textile mills diagnosed or having asthma-like symptoms and risk factors affecting asthma. Between July - September 2019, 1500 textile workers in textile factories in Hatay, become the universe of the research, 462 workers in factories accepted the research constituted the sample. Survey form: Based on the phase I form of the "European Community Respiratory Health Survey”, developed by the researcher. Analyses are made in SPSS 25.0 program; number, percentage, mean, chi square, were made with the Mann Whitney U test. The prevalence of occupational asthma has determined as 4.9%, and the prevalence of asthma-like symptoms is 64.9%. According to our research, current risk of being asthma in women is higher than man. Asthma and symptoms like asthma in workers who has atopy symptoms occur more is determined. Being asthma in workers who is smoking is clearly more than non smokers. Symptoms like asthma in workers without a mask occurs more. In this research there isn’t statistical relationship between exposing time to dust, departments of work, body mass index and asthma, symptoms asthma. As a result, the prevalence of asthma is 4.9%, while the prevalence of asthma-like symptoms is 64.9%. This shows that more than half of the workers are candidates for asthma. According to results, developing programs for workers to quit smoking, reducing exposure to dust and supporting the use of masks is recommended.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.907
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi