Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 54
 İndirme 6
Teknoloji Kullanım Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenilirliğinin Ölçülmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma
2018
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, internet ve sosyal medyaya erişim araçları arasında yer alan akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazların üniversite öğrencileri arasında yaygınlaşmasına ve sık kullanılmasına neden olmuştur. Bu kapsamda günümüzde, teknolojik araç ve gereçlerin kullanımına yönelik tutumları ölçmeyi amaçlayan çalışmalar önem kazanmıştır. Bu bağlamda yapılan araştırmada Zincirkıran ve Tiftik (2014) tarafından geliştirilen teknoloji kullanım ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirliğinin test edilmesi ve faktör yapısının doğrulanması amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca üniversite öğrencileri açısından teknoloji kullanım ölçeği ile demografik değişkenler arasında anlamlı fark olup olmadığı da araştırılmıştır. Hazırlanan anketler bir kamu üniversitesinde 500 öğrenciye dağıtılmış ve analiz için 362 anket kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırmada, SPSS programı aracılığıyla faktör analizi, frekans, t-testi, ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırmada ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu bulgulanmıştır. Araştırmada ölçeği geliştiren yazarların araştırmasından farklı olarak faktör dizilişleri değişmiştir. Araştırma sonucunda teknoloji kullanım ölçeği ile demografik değişkenler arasında yapılan analizlerde gelir durumu haricinde diğer demografik değişkenler arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yüksek gelir düzeyi olan öğrencilerin teknoloji kullanım düzeylerinin daha yüksek olduğu bulgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Measuring The Validity and Reliability Of The Technology Usage Scale: A Research On University Students
2018
Yazar:  
Özet:

Advances in information and communication technologies have led to the widespread and frequent use of technological devices such as smartphones, computers and tablets that are among the means of accessing the internet and social media among university students. In this context, studies aiming to measure the attitudes towards the use of technological tools and instruments today have gained importance. In this context the research was conducted to test the validity and reliability and to verify the factor structure of the technology useage scale developed by Zincirkıran and Tiftik (2014). The study also investigated whether there is a significant difference between the technology usage scale and demographic variables in terms of university students. The questionnaires prepared in this context were distributed to 500 students in a public university and 362 questionnaires were collected for analysis. Factor analysis, frequency, t-test, ANOVA analyzes were used in the study through SPSS program. The survey found that the scale is valid and reliable. Unlike the research of authors who developed scale in the research, the factor sequence has changed. As a result of the research, no significant difference was found between the demographic variables and the technology usage scale except the income status. It was detected that the students with higher income levels had higher levels of technology use.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.798
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi