Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
cDkWRYIBYqxAIGX2Kmes
 Görüntüleme 78
 İndirme 5
AHMED HÂLİD TEVFÎK’İN ÜTOPYA ADLI ROMANINDA MISIR TOPLUMSAL HAYATININ DİSTOPİK YORUMU
2021
Yazar :  
Özet :

Teknolojiden mimariye tüm alanı besleyen yaratıcılığın başat hale geldiği 21. yüzyılda edebiyatı da içine alan bu güç, ütopik roman tarzından sonra distopik eserlerin toplumsal hayatı sorunsallaştırmasına fırsat tanımıştır. Üretildiği dönemden hareketle gelecek tasarımına girişen söz konusu türler fon işlevi gördüğü ‘şimdi’ye ironi yaparak hedeflediği farkındalığı yaratmayı başarır. Özellikle romanın eleştiri aracı olarak kullanıldığı otoriter rejimlerde romantizmden postmodernizme her daim başköşeyi tutan bu unsur, dönemin başat sorunsalını ortaya koymada oldukça başarılıdır. Ahmet Halid Tevfîk’in 2008 yılında okuyucuyla buluşan “Ütopya” adlı romanı Mısır tarihinde özgürlük mücadelesiyle at başı giden ekonomik sorunların devamı halinde gelinecek nokta ve küreselleşmeyle birlikte yaşanan kentsel dönüşümün neden olduğu tabakalaşma etrafında kurgulanmıştır. Bu sebeple Mısır’ın biriken sorunlarının Tevfik’in gelecek kurgusuna zemin oluşturduğu iddia edilmektedir. Romanda iki ayrı sosyal sınıfın ayrışmayla neden olduğu sorunlar anlatılmış ve din ile birlikte örfî gelenekten de uzaklaşan bu sınıflardaki suç oranları istatistiksel olarak da açıklanmıştır. Kaleme alındığı dönemdeki sosyal ve siyasi gündeme yaptığı göndermelerle sosyoloji temelli etüd çalışması görünümü kazanan roman bu perspektiften değerlendirilecek, içeriğindeki bulgular alan terminolojisi ile ilişkilendirilerek ifade edilecektir.

Anahtar Kelimeler :

The Dystopic Commentary of the Egyptian Social Life in the Utopia Judgment Novel of Ahmed Halid Tevfük
2021
Yazar :  
Özet :

In the 21st century, when the creativity that feeds the whole field from technology to architecture became the headquarters of literature, this power, after the utopian style of novel, has given the opportunity to problematize the social life of distopic works. The species entering the future design by movement from the time they were produced are able to create the awareness that they are targeted by making irony to the "now" that they see the fund function. Especially in the authoritarian regimes where the novel is used as an instrument of criticism, this element, which always holds the headquarters from romanticism to postmodernism, is quite successful in revealing the main problem of the time. Ahmet Halid Tevfîk's 2008 novel "Utopya", which met with the reader, has been founded in the history of Egypt with the continuation of the economic problems that go by the horse with the struggle for freedom and the layer-out of the urban transformation that has been caused by globalization. This is why the accumulated problems of Egypt are claimed to be the ground for the future philosophy of Tevfik. The novel describes the problems caused by the separation of two different social classes and statistically describes the crime rates in these classes which are also distant from the religious tradition along with religion. The publication of the social and political agenda in the period in which the paper was taken will be evaluated from this perspective, the novel winning the view of the study based on sociology, and the findings in it will be expressed by associating with the terminology of the field.

Anahtar Kelimeler :

0
2021
Yazar :