Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 1
Türkiye'deki Yaşlılık Çalışmalarına Lisansüstü Tezler Üzerinden Bakmak: Bir İçerik Analizi Çalışması
2019
Dergi:  
Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye nüfusunda her geçen gün yaşlıların sayısında görülen belirgin artışlar ve yaşlıların toplum içindeki oranın giderek yükselmesi, yaşlılık olgusunun ülkemizde çok farklı yönleriyle ele alınmasını ve yaşlılar için çeşitli çözüm mekanizmaları üretmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda yaşlılık konusunu odağına alan akademik çalışmaların yapılması, ele alınan konunun gerek teorik alt yapısının oluşmasında gerekse pratikte ortaya koyduklarıyla önem taşımaktadır. Ayrıca belli dönemler içinde yaşlılık konusunda yapılmış bilimsel çalışmaların değerlendirilmesi, ileride yapılacak çalışmalar için yol gösterici olması sebebiyle önemlidir. Bu çalışmanın amacı da, Türkiye’de yaşlılık konusunda yapılmış lisansüstü tezleri belirli kategorilere göre incelemek ve ortaya çıkan bulguları değerlendirerek gelecekte yapılacak tezler için gündem ajandası oluşturmaktır. Çalışmada ‘’yaşlılık, yaşlanma ve yaşlı’’ anahtar kelimeleri Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) tez veri tabanında ve bazı üniversitelerin kütüphane kataloglarında taranarak tezlere ulaşılmıştır. Araştırmalar sonucunda Eylül 2018 tarihine kadar yapılmış 521 lisansüstü tezi belirlenmiş ve bunlardan 398’i örneklem olarak seçilmiştir. Tezler yıllara, konularına, yöntemine, uzmanlık alanına, kaynakça durumlarına, üniversite ve enstitülere göre kategorilere ayrılmış ve ardından içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular sonucunda; gerek metodolojik ve teorik anlamda gerekse literatür kısmında tezlerde eksikliklerin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca tezlerde yaşlılık olgusuna ağırlıklı olarak yaşlı sağlığı çerçevesinden bakıldığı ve Türkiye’nin yaşlılarla ilgili mevcut gündemini yansıtan birçok konunun ihmal edildiği tespit edilmiştir. Bunların yanı sıra, tezler üretildikleri disiplinlere göre değerlendirildiğinde, bazı uzmanlık alanları içinde yaşlılık konusuna ağırlık verildiği, bazı alanların ise bu konuya hala uzak kaldığı görülmüştür. 

Anahtar Kelimeler:

Turkiye'deki Yaslilik Calismalarina Lisansustu Tezler Uzerinden Bakmak: Bir İcerik Analizi Calismasi
2019
Yazar:  
Özet:

The significant increase in the number of elderly people in Turkey every day and the increasing rate of elderly people in society make it necessary to deal with the ageing phenomenon with very different aspects in our country and to produce different solutions for elderly people. In this context, the academic studies focusing on the subject of aging are important with the objects of the subject being discussed in the formation of the theoretical substructure or in practice. It is also important that the evaluation of the scientific studies on ageing in certain periods, as it is a guide for future studies to be done. The aim of this study is also to study the graduate theses on aging in Turkey according to certain categories and to evaluate the findings that arise and create a agenda for the theses to be made in the future. In the study, the keywords "aging, aging and aging" were reached to the theses by scanning the thesis database of the Higher Education Council (YÖK) and in some universities' library catalogues. According to the research, 521 postgraduate theses conducted until September 2018 were identified and 398 of them were selected as sample. The theses were divided into categories according to years, subjects, methods, fields of expertise, sources, universities and institutions and subsequently subjected to content analysis. The findings have found that, in theoretical and methodological sense, there are shortcomings in the texts in the literature. In the theses, it was also found that the fact of aging was considered mainly from the health framework of the elderly and many topics that reflect the current agenda of the elderly in Turkey were ignored. In addition, when the theses are evaluated according to the disciplines they produce, it has been shown that the subject of aging is emphasized in some fields of expertise, while some fields are still far from this subject.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 137
Atıf : 1.251
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini