Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 58
 İndirme 23
Genç Bireylerde Teknoloji Bağımlılığının Yordayıcılarının İncelenmesi
2020
Dergi:  
Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, teknoloji bağımlılığının benlik saygısı, yaşam doyumu, anne baba tutumları ve yaş değişkenleri tarafından anlamlı derecede yordanıp yordanmadığının incelenmesidir. Ayrıca çalışma kapsamında, teknoloji bağımlılığı, benlik saygısı, yaşam doyumu ve anne baba tutumları değişkenlerinin cinsiyet değişkeni açısından anlamlı farklılık gösterip göstermediği ele alınmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya illerinde yaşamakta olan,az lise mezunu, gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 18-25 yaş arası 326 (73 erkek, 253 kadın) genç bireyden oluşmaktadır. Katılımcılara ait verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Yaşam Doyumu Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, AnneBaba Tutum Ölçeği ve Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde, genç bireylerde benlik saygısı, yaşam doyumu, anne baba tutumu ve yaş değişkenlerinin teknoloji bağımlılığını anlamlı derecede yordadıkları görülmüştür. Ayrıca, katılımcıların ölçeklerden aldıkları puanların cinsiyet değişkeni açısından anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Bu kapsamda, teknolojinin doğru kullanımı, stresle başa çıkma, etkili iletişim kurma, problem çözme gibi konularda çeşitli eğitimler düzenlenmesini kapsayan önleme ve müdahale çalışmaları ile genç bireyler üzerinde hem psikolojik hem fizyolojik olarak birçok olumsuz etkisi bulunan teknoloji bağımlılığı riskinin azaltılabileceği söylenebilir. Aynı zamanda, ebeveyn-çocuk ilişkisinin güçlendirilmesi yönünde gerçekleştirilecek olan bilinçlendirme eğitimlerinin de genç bireylerdeki teknoloji bağımlılığının önlenmesi açısından büyük önem taşıdığı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Technological Connectivity In Young People
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to study whether technology addiction is significantly influenced by self-respect, life satisfaction, parental attitudes and age variables. The study also discussed whether technology addiction, self-respect, life satisfaction and parent attitude variables show significant differences in terms of gender variables. The participants of this study consist of 326 young individuals aged 18-25 years (73 men, 253 women) who are living in the provinces of Istanbul, Ankara, İzmir and Antalya, a small high school graduate who agree to participate in the work on the basis of voluntariat. The data collection of the participants used the Demographic Information Form, the Life Doyum Scale, the Rosenberg Self-respect Scale, the Parental Attitude Scale and the Technology Dependency Scale. When research findings were studied, young individuals found that self-respect, life satisfaction, parent attitude, and age variables significantly influenced technology dependency. In addition, it was found that the scores that the participants received from scales did not show significant differences in terms of gender variables. In this context, prevention and intervention studies that include the organization of various training on topics such as the proper use of technology, dealing with stress, effective communication, problem solving and the risk of technology addiction that has many negative effects on both psychological and physiological young individuals can be said to be reduced. It is also believed that awareness training that will be carried out in the direction of strengthening the parent-child relationship is also of great importance for the prevention of technological addiction in young individuals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 141
Atıf : 378
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini