User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 17
 Views 44
 Downloands 11
SINIF ÖĞRETMENLERİNİN FEN, TEKNOLOJİ, MATEMATİK VE MÜHENDİSLİK (FETEMM) UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ
2018
Journal:  
Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

Teknoloji ve bilgi üretimindeki hızlı gelişimi yakalayabilmek için ülkemizde Fen bilimleri dersi öğretim programına Fen Teknoloji Matematik Mühendislik (FeTeMM) uygulamaları entegre edilmiştir. FeTeMM  eğitimi ile fen, teknoloji, matematik ve mühendislik alanında disiplinler arası yaklaşımı ön plana çıkararak çok boyutlu öğrenme sağlanması amaçlanmaktadır. Fen bilimlerini öğreten öğretmenlerin program değişikliğine uyum sağlayabilmeleri ve FeTeMM etkinliklerini derslerinde uygulamaları fen dersinin hedefine ulaşmasının tek yoludur. Bu  nedenle öğretmenlerin FeTeMM entegrasyonu bilgisine ilişkin görüşleri önemlidir. Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin FeTeMM uygulamaları hakkındaki görüşlerini belirlemektir.  Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı olan durum çalışması yöntemi kullanılarak on sınıf öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin seçiminde fen dersini veriyor olması, farklı mesleki deneyimlere sahip olması gibi kriterler aranmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan ve fen eğitimi uzman görüşleri alınarak geçerlik çalışması yapılan on iki sorudan oluşan yarı yapılandırılmış mülakat formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda sınıf öğretmenlerinin çoğu araştırma sorgulamaya dayalı öğretim yaklaşımı ve yenilenen fen öğretim programı hakkında bilgisinin olduğunu fakat FeTeMM yaklaşımı hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını belirtmişlerdir.  Öğretmenlerin büyük çoğunluğu derslerini eğitim ortamı ile deney araç ve gereçlerinin yetersizliğini, sınıf mevcutlarının fazlalığını, fene ayrılan ders süresinin kısa olmasını gerekçe göstererek derslerini ders kitabından yararlanarak anlatım ve soru cevap teknikleriyle işlemektedir. Öğretmenler mühendislik becerilerini öğrencilerin yeni ürünler tasarlayarak edineceklerini ifade etmişlerdir. FeTeMM yaklaşımına yer verilerek öğrencilerin yaratıcı düşünme, problem çözme, bilimsel süreç becerilerini ve disiplinler arası öğrenmelerini geliştirebilecekleri vurgulanmıştır. Sınıf öğretmenleri FeTeMM ile ilgili uygulamalarda eğitime ihtiyaç  duyduklarını belirterek bu konuda kendilerini yeterli görmemiştir. Sonuç olarak sınıf öğretmenlerinin FeTeMM yaklaşımı ile ilgili olumlu algıya sahip oldukları; fakat eğitim ortamlarının programın beklentilerine cevap vermesi, zaman ve materyal sorununun ortadan kalkması, öğretmenlere konu ile ilgili eğitimlerin verilmesi halinde bu yaklaşımın amacına ulaşacağını ifade etmişlerdir.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 299
Cite : 2.694
2023 Impact : 0.641
Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi